facebook

Палюшки схожі на галушки, але готуються трішки по-іншому: рецепт ситної української страви на обід чи вечерю

Ця страва переносить нас у дитинство, коли бабуся діставала з печі гарячі, духмяні пальчики. Це смак домашнього тепла, турботи, а також простота, яка може зробити будь-який обід чи вечерю особливою. 

Її можна зустріти під різними назвами: палюшки, пальчики, ліниві вареники, а десь їх називають ньокі. Але сенс один — це традиційна страва з картопляного тіста, яка швидко готується.

Інгредієнти

  • Картопля — 1 кг
  • Борошно — 350 г + 50 г на підсипку
  • Яйця — 2 штуки
  • Сіль — 1 чайна ложка
  • Гострий перець, сушений часник — на смак

Для засмажки:

  • Цибуля ріпчаста — 1 штука
  • Сало — 100-150 г (можна замінити беконом або вершковим маслом, але класика — це саме сало)

Приготування

Щоб палюшки вийшли м’якими, потрібно зробити ніжне картопляне пюре. Для цього оберіть гарну розсипчасту картоплю. Почистьте її, наріжте на кубики та зваріть у підсоленій воді до м’якості. Зробіть пишне пюре й залиште остигати до кімнатної температури, бо в гарячому пюре яйця можуть згорнутися.

Як тільки воно охолоне, додайте до нього два яйця, сіль та спеції. Добре перемішайте, а потім поступово всипайте просіяне борошно. Тісто має бути м’яким і трохи липким, але таким, щоб з нього можна було легко формувати пальчики.

На присипаній борошном поверхні розділіть тісто на кілька частин. З кожної частини сформуйте довгі “ковбаски” товщиною приблизно 1,5-2 см. Наріжте їх на невеликі шматочки, довжиною близько 3-4 см. Ці маленькі шматочки і є нашими палюшками.

Кулінари розповіли, як приготувати українські палюшки

Тепер поставте на вогонь каструлю з водою та добре підсоліть її. Як тільки вода закипить, обережно опустіть палюшки у воду. Варіть їх лише хвилину після спливання на поверхню, адже вони швидко готуються. Витягніть їх з води шумівкою та відразу злегка обдайте холодною водою, щоб зупинити процес готування.

Готові палюшки викладіть у глибоку миску та одразу залийте гарячою засмажкою. Акуратно перемішайте, щоб кожен шматочок був просочений ароматним жирком та цибулею. Подавати страву можна як з ароматною сметаною, так і з улюбленим соусом: кетчупом, грибною підливою або навіть класичним майонезом.

Популярне

Схожі статті

Неймовірно простий, смачний та ароматний: знаменитий апельсиновий пиріг готую за лічені хвилини “на раз два”

Цей пиріг вже давно став популярним серед тих, хто любить побалувати себе чимось солодким і легким у приготуванні. Він дійсно в змозі перетворити будь-який звичайний вечір на святковий.

Як змінилася Леся Нікітюк за роки своєї кар’єри: пару разів розсмішила коміка, зате тепер топова телеведуча

Історія Лесі Нікітюк нагадує — щось середнє між "Попелюшкою" і "Котигорошком". Дівчина, яка колись ламала жарти на сцені "Розсміши коміка", з часом перетворилася на одну з найуспішніших телеведучих.

Круті неньки, слухняні дівчиська: Дорофєєва, Сумська, Матвієнко — мами, що прокладали донькам зірковий шлях

Кожна мама мріє підтримати свою дитину, коли вона робить свої перші кроки у кар'єрі.  Але для тих, хто має знайомства в шоу-бізнесі, ця підтримка перетворюється на справжню рятівну мережу зв'язків.

Більше коропа не смажу, а готую так, як навчила знайома грузинка: аромат такий, що сусіди рецепта просять

Як відомо, кожен народ має свою кулінарну перлину. Ми звикли, що короп завжди смажиться — рум'яна хрустка скоринка, ховає ніжне біле м'ясо. А в Грузії його готують по-іншому.

Як зараз виглядає перша дружина Назарія Яремчука, яка народила легенді 2 синів: хто б міг подумати, що їй 69

Про те, як виглядає зараз перша дружина Назарія Яремчука Олена Шевченко розповів ОBOZ.UA старший син співака. Він також поділився сімейними світлинами, які ніде раніше не публікувалися.

Пухкі яблучні сирники без борошна: геніально простий рецепт завжди тримаю в голові і жодного разу не схибила

Цей простий рецепт під силу навіть тим, хто тільки починає освоювати кулінарні ази. І ще одна приємна деталь — сирники можна приготувати без використання звичайного борошна.