Коли садити часник на зиму у 2024 році: найкращі дати, добрива та корисні поради для висадки озимого часнику

Осіння пора – не привід для завершення посадкових робіт. Саме на часі зайнятися висадкою озимого часнику. А щоб голівки були міцними та набитими, слід скористатися посівним календарем.

Час для висадки озимого часнику треба обирати так, щоб зубки встигли укорінитися до морозів, але при цьому аби не проросли. Тож треба приступати до робіт наприкінці вересня та протягом жовтня.

На півночі України це краще робити протягом третьої декади вересня. У центрі та на заході країни – у першій половині другого місяця осені. Південь та Закарпаття можуть розтягнути цю справу до другої половини жовтня.

Коли та як висаджувати озимий часник

Сприятливими днями для висадки озимого часнику у вересні 2024 вважаються 25, 26 і 30-те. У жовтні це бажано робити з 18-го по 23-тє та з 27-го по 30-те.

Як правильно садити часник

Насамперед оберіть для часнику добре освітлену ділянку. Ґрунт потрібен супіщаний. Він має бути некислим. Про всяк випадок попередньо, за 1,5-2 тижні до висадки, внесіть перегній.

На кожен квадратний метр потрібно 5 кг перегною, додавши 30 г суперфосфату та 20 г калійної солі. Після цього треба буде полити ділянку 10 л води, в яких розчиніть 1 ч.лож. мідного купоросу.

Коли та як висаджувати озимий часник

Борозни розмістіть на відстані близько 25 см одна від одної. Глибину робіть десь 15 см. На дно насипте пісок на 3 см. Таким чином зубчики не будуть торкатися ґрунту, а значить, не будуть гнити.

Часникові зубці розкладайте на відстані близько 15 см. Якщо вони надто дрібні, тоді 10 см. Після висадки замульчуйте 2-сантиметровим шаром сухого торфу. Можете також скористатися тирсою, змішавши її з землею.

Якщо хочете, щоб озимий часник уродив великий, не висаджуйте його у щойно перекопану земельну ділянку. Зачекайте після цього не менше 2 тижнів.

Популярне

Схожі статті

Не “Шуба”, в рази смачніше! Вся сім’я підсіла на цей салат з буряком без оселедця: дуже ніжний і соковитий

Спробуйте приготувати цей салат з буряком і ви більше ніколи не будете робити класичну "Шубу". Салат виходить ніжним, соковитим і нереально смачним.

Тіну Кароль назвали “стервом”, а Потапа – зарозумілим: спливла правда про їхню поведінку на “Голосі країни”

Молодий співак DIBROVA, який був учасником "Голосу країни" розповів, якими в реальному житті є Тіна Кароль та репер Потап. Артист залишився розчарованим у тренері, якого він обрав на проєкті.

Сніданок на всі випадки життя: омлет в лаваші з улюбленою начинкою – без помідорчиків не обійдеться

Якщо набридло готувати щодня на сніданок яєчню, трішки удоскональте страву. Загорніть омлет у лаваш і додайте начинку. Часу на приготування піде небагато, натомість отримаєте справжню смакоту.