В Україні в 2021 році скоротилося промислове виробництво яєць: що буде далі з цінами

Світлана Литвин, яка є аналітиком УКАБ, констатувала, що вартість яєць, як і іншого продукту формується за формулою: співвідношення попит і пропозицію.

Звичайні мешканці в Україні уважно стежать за подорожчанням харчових продуктів, особливо курятини яєць.

Зараз м’ясо курей, є найдешевшим, в порівнянні з яловичиною, свининою, і іншими.

У нашій країні стрімко скорочується виробництво курячих яєць. За період січень 2021 року по вересень 2021 року промислові підприємства України зменшили виробництво яєць на 24%. Це якщо порівнювати за такий же період 2020 року.

Це констатує Держкомітет статистики України.
Це відбувається на тлі збільшилися цін на зернові культури, в тому числі та на комбікорми. А вони становлять левову частку в собівартості яєць. У зв’язку з чим деякі підприємства були змушені скоротити виробництво яєць, а інші просто зупинилися.

Яйця

Світлана Литвин, яка є аналітиком УКАБ, констатувала, що вартість яєць, як і іншого продукту формується за формулою: співвідношення попит і пропозицію. І коли витрати більше, то таке виробництво змушене підіймати ціну, але тоді та попит падає через вартість. Тому і спостерігається скорочення виробництва яєць.

На підставі вищевикладеного коли виробництво впало, то вартість яєць збільшилася. Тому і спостерігається у вересні 2021 року подорожчання яєць на 66%. Це знову ж якщо порівнювати з аналогічним періодом 2020 року.

Так само вона зазначила, що можливе збільшення податкового навантаження призведе в подальшому скороченні виробництва, що своєю чергою негативно позначиться на ціні яєць.