В Україні підвищується вартість соняшникової олії: яка ціна на нас чекає?

Фахівець розповів, що понад 90% олії експортується. Тому ціна олії в Україні залежить від кон'юнктури на світовому ринку.

Що найбільше цікавить мешканців нашої країни? Звичайно політично чвари всередині країни та за кордоном. Особливо стан наших збройних сил і як Україна протистоятиме зовнішнім загрозам.

Однак, крім цього, простих жителів України цікавлять комунальні тарифи, ціни на ліки та харчові продукти, у тому числі та на соняшникову олію.

Адже не секрет, що сало дороге і на смальці смажити картоплі та все інше теж дороге! Оливкова олія, звичайно, теж непогано використовувати, її можуть собі дозволити не кожен житель нашої країни. Залишається – соняшникова олія.

На скільки збільшиться ціна на олію?

Аналітики продовольчого ринку прогнозують підвищення вартості олії більш ніж на 10%. Це при тому, якщо враховувати, що у листопаді 2021 року ціна соняшникової олії стала рекордною і вона зараз коштує до 63 гривень за один літр.

Світлана Литвин, яка є аналітиком Українського клубу аграрного бізнесу, констатувала, що жителями нашої країни споживається значно менше соняшникової олії, ніж виробляють підприємства України.

Фахівець розповів, що понад 90% олії експортується. Тому ціна олії в Україні залежить від кон’юнктури на світовому ринку. А вона часто змінюється. Як інформує FAO, рослинні олії на світових аграрних ринках найбільше підвищуються в ціні.

У нашій країні 2021 року зібрано непоганий урожай насіння соняшника. Це сприятиме збільшенню виробництва в країні соняшникової олії у 2022 році. Експерт думає, що ця позитивна тенденція дасть змогу стабілізувати ціни на олію в Україні.

Хоча можливе його зростання на 10%. Світлана Литвин прогнозує, що ціни на соняшникове мало в нашій країні коливатимуться протягом місяця на 3%-5%.