Сильне зниження ціни на картоплю в Україні, із чим це пов’язано?

Відповідь проста: багато фермерських господарств, що вирощують картоплю, не мають обладнаних відповідним чином складів для зберігання великих обсягів вирощеного продукту.

У країні досить несподівано впав у ціні найпопулярніший овоч серед українців: картопля. Спробуймо розібратися, чому це сталося.

На думку незалежних експертів, здешевлення вартості безпосередньо залежить від настання зимового сезону.
Усього за два тижні улюблений український овоч став коштувати на 20% менше. За даними, наданими Новинами аграрного бізнесу (Agronews), це практично єдиний продукт, для якого ціна змінилася у менший бік.

Починаючи з другої половини листопада середня вартість по Україні одного кілограма картоплі не перевищує 6 гривень 30 копійок. Інші овочі, які традиційно господині використовують для приготування поширеної української страви борщ, на жаль, суттєво подорожчали. Це капуста – ціна збільшилась на 15%, за кілограм потрібно заплатити близько 6 грн. 50 коп. Буряк тепер коштує майже 10 грн. за 1 кг, що вище за попередню ціну на десять відсотків. Також на 10% змінилася вартість у бік подорожчання на цибулю (10 грн. 50 коп.) та моркву (8 грн. 70 коп.).

Смачна картопля!

Яка причина значного зниження ціни на картоплю на противагу підвищення вартості на інші овочі? Відповідь проста: багато фермерських господарств, що вирощують картоплю, не мають обладнаних відповідним чином складів для зберігання великих обсягів вирощеного продукту. Перед настанням морозів виробники розпродують картоплю за зниженою ціною, щоб насилу вирощений урожай не зник у непридатних для зберігання взимку приміщеннях.

На тлі загального подорожчання цін на продукти та промислові товари для українців значне зменшення вартості продукту, який часто використовується в кожній родині для приготування багатьох страв, є гарною новиною.