Новорічний стіл в Україні подорожчає на 20%: які продукти піднімуться у ціні

Жителі нашої країни витратить більше грошей на 20%, щоб відсвяткувати та накрити стіл на Новий рік. Як розповів Іван Томіч, найбільше в ціні підвищиться м'ясо та овочі.

Іван Томич, який є головою Союзу українського селянства, констатує, що якщо порівнювати з 2020 роком, вартість продуктів для приготування на Новий рік зросте на 16%-20%.

Таким чином жителі нашої країни витратить більше грошей на 20%, щоб відсвяткувати та накрити стіл на Новий рік.
Як розповів Іван Томіч, найбільше в ціні підвищиться м’ясо та овочі. Прогнозується подорожчання помідорів, огірків та перцю на 20%. Виростуть у ціні овочі “борщового набору”. Однак, подорожчання буряків і капусти до кінця 2021 року буде лише в районі 10%.

Страви на новорічний стіл

Рекордно може збільшитись вартість цибулі – майже у 2,5 раза. Якщо говорити про свинину, вона підніметься в ціні на 20%, а куряче м’ясо прогнозується на 0%.

Аналітики продовольчого ринку раніше прогнозували перед Новим роком збільшення цін на харчові продукти в Україні.

Для інформації: вартість хлібобулочних виробів збільшилася протягом 2021 року на 18%, а торти та тістечка зросли в ціні на 80%. Це пов’язано з тим, що підвищилася ціна на енергоносії, у тому числі на електрику для підприємств.
Також при подорожчанні енергоресурсів у країні менше було вироблено кормів для тварин та птиці. Це вплинуло на поголів’я тварин та птиці. І як наслідок зросла вартість яєць та м’яса.

Так, протягом 2021 року свинина піднялася в ціні на 4%, м’ясо курей на 6%, яловичина на 12%. Вартість яєць зросла на 8%.
Також експерти продовольчого ринку прогнозують, що до кінця листопада 2021 року не будуть підійматися ціни на картоплю та буряки. Їхня вартість залишиться на рівні – 13 гривень за один кілограм. Капусту можна придбати за 8 грн/кг, а цибулю за 10-11 грн/кг.

До кінця листопада, ймовірно, не злетять ціни на овочі з борщового набору. Картопля та буряк будуть продаватися по 13 гривень за кілограм, капусту можна буде купити за 8 гривень, цибулю – за 10-11.