В Україні буде 5 етапів підвищення пенсій у 2022 році: кого це торкнеться?

Багато категорій населення включаються до бюджетної програми з перерахунку у більший бік.

2022 року планується кілька етапів збільшення виплат пенсій для українських громадян. Передбачається підвищення провести за п’ять кроків.

Багато категорій населення включаються до бюджетної програми з перерахунку у більший бік. Інформація надійшла від Міністерства соціальної політики, де йдеться про те, що закладається державний бюджет на 2022 рік. Відповідно, у ньому передбачено витрати на соціальні виплати населенню, на необхідні індексації.

Пенсіонери

У графік перерахунку державних виплат, пенсій та компенсацій включаються п’ять етапів:

З початку наступного року (у січні) відбудеться індексація пенсійних виплат для українських ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи, яким надано статус інвалідності.

У березні 2022 року для десяти мільйонів людей пенсійного віку проводиться перерахунок пенсій, звісно, у бік. Тоді ж підвищення передбачається для громадян України, яким виповнилося понад 75 років.

У липні 2022 року зростає прожитковий мінімум для населення. Тому всі компенсації, виплати, що ґрунтуються на розрахунках за прожитковим мінімумом, змінюються у бік. Це пенсії: мінімальна, максимальна. Також збільшення стосується надбавок за трудовий стаж, опрацьований більше ніж за нормами.

Наступним кроком передбачено підвищення мінімальної пенсії з необхідним за законодавством страховим пенсійним стажем та досягнення віку 65 років. Збільшення буде доступним, починаючи з жовтня 2022 року.

Далі з початку грудня поточного року знову збільшується прожитковий мінімум, тому всі виплати, прив’язані до нього, також підвищуються. У тому числі й пенсії у мінімальних, максимальних категоріях та різні надбавки для індивідуальних випадків.