Як в Україні зміняться ціни на продукти у січні 2022 року: прогноз експертів

Аналітик прогнозує збільшення ціни на яловичину, свинину, курятину в середньому на 3-5%. Так, кілограм нині свинини коштує понад 130 гривень. Тому експерт вважає, що у січні 2022 року така вартість на м'ясо протримається.

Андрій Ярмак, який є економістом інвестиційного центру Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), прогнозує, що знизиться вартість імпорту з Туреччини, зокрема на помідори, мандарини та виноград.

Своєю чергою Білорусь заборонила з 01.01.2022 імпорт з ЄС. Це спровокувало зростання цін на яблука з України. Тому експерт вважає, що вартість яблук підвищиться, але незначно, тому що яблук багато, і вони неймовірно дешеві. Андрій Ярмак, також розповів, що ціни на картоплю сьогодні стабільні та навряд чи зміняться. Можливе збільшення вартості овочів борщового набору, особливо у холодний період.

Які продукти можна купити?

Денис Марчук, який є експертом з питань аграрної політики та заступником голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР), звернув увагу, що у 2021 році всі ціни “полізли вгору”. А перед новорічними святами це тенденція за традицією посилюється, тому що збільшується попит. Своєю чергою, вплинув фактор подорожчання енергетичних носіїв та сировини.

Аналітик прогнозує збільшення ціни на яловичину, свинину, курятину в середньому на 3-5%. Так, кілограм нині свинини коштує понад 130 гривень. Тому експерт вважає, що у січні 2022 року така вартість на м’ясо протримається. Зменшуватиметься ціна на м’ясо з початку лютого 2022 року, оскільки активність придбання його різко падатиме. Зниження прогнозується на ті ж 3% -5%.

Також експерт вважає, що ціни на молочну продукцію у січні 2022 року не зміняться. Денис Марчук прогнозує, що вартість хліба підніметься на 15% упродовж зими. Оскільки його собівартість вплине ціни на газ, електричну енергію. Чи вплине ще інфляція.