Традиції та прикмети на Католицьке Різдво 25 грудня в Україні

Коли дуже холодно 25 грудня, то буде щедрий урожай. Якщо тепло на Католицьке Різдво, то буде холодна весна.

Католицьке Різдво відзначається щороку 25 грудня. Традиції та заборони увійшли в життя багатьох людей. У нашій країні Католицьке Різдво теж відзначається, і цей день вважається вихідним.

Історія

Хоча дата народження Ісуса невідома, на вибір 25 грудня вплинуло кілька факторів. Зокрема, це був день зимового сонцестояння за римським календарем. Святий Августин у своїх творах сказав, що дата, обрана на згадку про народження Ісуса, була “в день, який є найкоротшим у нашому земному численні та з якого починається збільшення тривалості наступних днів. Тому Він, який низько схилився і підняв нас, вибрав найкоротший день, але той, від якого світло починає посилюватися”.

Різдво

Традиції

Перед святом передує піст. Це період адвенту, триває він 4 тижні. За цей час слід поміркувати про Друге Пришестя Христа. А 24 грудня – це Святвечір. У цей день потрібно їсти страви, що складаються з відвареної пшениці, ячмінних зерен, куди додавали трохи меду.

Піст закінчується, коли на небі засяє одна зірка.
Також проводячи цього дня богослужіння. Оформляють вертепи, прикрашають будинок. Відповідно до традицій Католицьке Різдво відзначається у сім’ї. Прийнято цього дня дарувати подарунки та вітати одне одного. А вранці всі дивляться, що лежить під ялинкою, особливо це цікаво дітям. Вважається, що через димар до кожної сім’ї приходить Санта-Клаус і приносить подарунки для всієї родини.

Прикмети

Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою, то буде рання.
Коли дуже холодно 25 грудня, то буде щедрий урожай.
Якщо тепло на Католицьке Різдво, то буде холодна весна.
Якщо у цей день випаде сніг, то наступний рік буде успішним.

Відмінного вам настрою та удачі у всьому!