Стаж не поможе? Які пенсії будуть в українців із маленькою зарплатою

Питання пенсії хвилює навіть тих, кому ще багато років. Тому в цій статті ми вирішили розібратися у виплатах щодо чинного законодавства.

На розмір пенсії та вік, у якому вона нараховуватиметься, впливає одразу кілька факторів. Один із найпоширеніших міфів про пенсію — щоб мати високу пенсійну виплату, потрібний великий (за часом) трудовий стаж.

Так, дійсно, трудовий стаж необхідний, АЛЕ впливатимуть на розмір пенсії і розмір вашого офіційного доходу протягом цього трудового стажу.

Іншими словами, ви можете відпрацювати потрібний для пенсії термін, але отримуватимете справді мізерні виплати від держави.

Розмір пенсії в Україні – формула

Пенсія в Україні

Формула розрахунку пенсійної виплати в Україні виглядає так:

Пенсія = середня зарплата на момент нарахування пенсії х стаж х особистий коефіцієнт.

Якщо ви думаєте, що роки стажу – це вирішальне, то ні. Рік стажу додає до пенсійної виплати лише 1%. Найбільш високий коефіцієнт важливості тут у останнього пункту – “особистий коефіцієнт”. Він може збільшити вашу пенсійну виплату у два-три, а то й уп’ятеро.

Пенсія в Україні

Наприклад, візьмемо трьох різних пенсіонерів з однаковим трудовим стажем — 35 років.

Однак особисті коефіцієнти будуть у них різні – у першого 0,5, у другого 1, і у третього – 3.

Таким чином, пенсія першого становитиме 2292 грн; у другого – 4583 грн; у третього – 13 750 грн.

Довідка: Індивідуальний пенсійний коефіцієнт (ІПК) – це параметр, яким оцінюється кожен календарний рік трудової діяльності з урахуванням щорічних відрахувань страхових внесків на обов’язкове пенсійне страхування до Пенсійного фонду.