Кому з українців належить пенсія 10 тисяч гривень: перелік

Хто з українців може претендувати на високу пенсійну виплату? Читайте далі у нашому матеріалі "Одна хвилина".

10 тис. гривень пенсії в Україні — це реальність. Деякі пенсіонери заробляють навіть понад 10 тис. грн. Хто із пенсіонерів може розраховувати на таку виплату?

У 2021 році в Україні уряд переглянув низку соціальних виплат, у тому числі й пенсії.

Кому перерахують пенсії у січні 2022 року?

Наразі мінімальна пенсія в Україні становить 1934 гривні, а у грудні середня пенсія в Україні склала 3 980 гривень. Є категорія пенсіонерів, які отримали 10 тис грн як соціальну виплату.

Фінансові експерти кажуть, що для отримання 10 тис. грн пенсії, середня офіційна зарплата у людини повинна становити 60 тис. грн на місяць. Погодьтеся, нечувані гроші, особливо для України?

На сьогоднішній день на пенсію в 10 тис. грн і вище в Україні можуть претендувати такі категорії людей:

  • державні службовці;
  • народні депутати;
  • вчені;
  • силовики найвищого рангу.

Раніше вони могли виплачувати на пенсії до 80% заробітку під час придбання страхового стажу.

Пенсія в Україні

Проте зараз цей підхід скасували. При розрахунку пенсії в Україні враховується три показники – тривалість страхового стажу, середня заробітна плата та індивідуальний коефіцієнт. При цьому найменш важливим показником є страховий стаж, тому що ви можете відпрацювати 35 років, і при цьому отримувати копійки. А найвищим є коефіцієнт, і що він вищий, то вищий рівень пенсії.

Пенсія в Україні

Загалом, за даними Мінсоцполітики, в Україні 10841,1 тис. осіб мають статус пенсіонера та отримують виплату від держави.

Найвищий рівень пенсії в українській столиці – у Києві платять 5474,46 грн. За Києвом ідуть Донецька область (5062,09 грн) та Луганська область (4723,34 грн).