Як в Україні пенсіонеру не залишитися без пенсії та не втратити напрацьований стаж

Коли організація ліквідована і знайти бухгалтерські документи не можна, тоді необхідно звернутися до суду.

Коли людина в нашій країні оформляє пенсію, їй іноді доводиться з’ясовувати який у неї страховий стаж і те, що вона вважає чомусь, відрізняється від того, що є у ПФУ.

Іноді пенсіонери стикаються з тим, що у Пенсійному фонді України у них не вистачає трудового стажу для нарахування пенсії.
Бувають різні ситуації, пов’язані з пенсійним стажем. Так Наталя Лігачова, яка є відомим медіаекспертом, розповіла, що вона виявила відсутність 11 років трудового стажу.

Таке іноді буває з різними людьми. Як вчинити у такій ситуації людині? Павло Розенко, який є ексміністром соціальної політики України у 2014-2016 роках, розповідає, що робити в цьому випадку.

Як не втратити страховий стаж?

Річ у тому, що зараз у нашій країні немає поняття трудового стажу. Є поняття страхового стажу: час коли людина чи роботодавець виплачував страхові внески до Пенсійного фонду України (ПФУ). Іноді такої інформації немає у ПФУ, з різних причин. Так, наприклад, людина працювала на тимчасово окупованій території. Або “загубився” стаж за період до 2002 року. Тому що вже з 2004 року працює електронна система обліку. Що в такому разі робити, коли виявлено бракуючих років за страховим стажем?

Павло Розенко дає рекомендацію: необхідно звернутись до Пенсійного фонду України. У ПФУ є повноваження, щоб зробити запит до роботодавця або його приймача.

Коли організація ліквідована і знайти бухгалтерські документи не можна, тоді необхідно звернутися до суду. Як констатує Павло Розенко у цьому випадку суди зазвичай стають на бік громадянина.