Лайлива фраза Діда Панаса ввійшла до словників: чи й справді дідусь заматюкався в прямому ефірі

Всі, хто народився у другій половині ХХ сторіччя, чудово пам'ятають Дідуся Панаса, під казочки якого вкладалися спати в дитинстві. Потім казкар раптово зник із програми "На добраніч, діти". І тільки тепер ми дізналися, що насправді спричинило звільнення видатного актора з Українського телебачення.

Петро Вескляров, який розважав радянських дітлахів цікавими оповідками, якось не стримався і в прямому ефірі сказав фразу, що стала крилатою ще задовго до “руського воєнного корабля”. Дідуся Панаса миттю прибрали з телеекранів, коли почули: “Отака х…ня, малята”. Згодом ця фраза увійшла до словника з лайками Плуцер-Сарно-Дуліченко-Рудньової.

Щоп’ятниці Дід Панас розважав дітлахів казочками протягом 17 років

З’ясувалося, що нестриманий артист, якого дітлахи буквально засипали листами, мав доволі складну біографію. Народився він ще до революції в єврейській родині. У Тальному, де зростав маленький Пінхас Хаймович Вескляр, була синагога, яку відвідувала вся велика родина.

Петро Вескляров в ролі Олекси Довбуша

Під час Другої світової війни 18-річний хлопчина служив у похідному театрі й опинився в полоні у німців. Оскільки гарно володів українською мовою, назвався Петром Вескляровим. Це врятувало життя молодику. Після війни колишньому полоненому заборонили жити в столиці. То переселився до Луцька, де грав у театрі. Жили з дружиною і сином у комуналці.

Петро Вескляров з онуком

Коли часи змінилися, Петро надумав перебратися до столиці, щоб працювати на студії Довженка, але дружина не схотіла їхати за ним, тож довелося розлучитися. Йому пропонували ролі в кіно, але грошей було недостатньо, тому Петро пройшов проби ще й на ведучого дитячої програми на радіо Діда Панаса. Актору на той момент був лише 51 рік. За 2 роки програма перекочувала на телебачення. Голомозий Петро вбрався в перуку і знімався посеред декорацій сільської хати. Успіх серед малечі він мав шалений. Коли одного разу дідусь кашлянув, то з усієї України йому надійшли посилки з медом.

Пам’ятна дошка, присвячена Петру Весклярову

Є чимало свідчень від людей, що дідусь Панас дійсно вилаявся в прямому ефірі, але самого запису програми на телебаченні не збереглося, тож підтвердження цьому немає. За офіційною версією, актора звільнили, бо він став забувати текст і плутати казки, починаючи розповідати одну і перескакуючи на іншу.

Популярне

Схожі статті

Ніжні та дуже м’які: секретний рецепт млинців з 2 інгредієнтів – дуже легко запам’ятати. Ніколи не рвуться

Млинці знайомі всім нам із дитинства. Це дуже простий і смачний варіант на сніданок, обід, вечерю або просто перекус. Але що, якщо зробити їх ще простішими? Саме такий рецепт ми сьогодні підготували.

Смачний рецепт сніданку з лаваша, який готується всього за 15 хвилин: встигаю зранку цілу гору зробити

Зранку часто не вистачає часу, щоб приготувати сніданок. Через це часом доводиться нехтувати ним і чекати обіду. Сьогодні ми підготували простий і швидкий рецепт, який позбавить вас цієї проблеми.

Цей десерт йде за вечір. Неможливо втриматися від ще одного шматочка: медовик із вершково-сметанним кремом

Медовик знайомий усім і давно є одним із головних домашніх десертів. Сьогодні ми підготували рецепт, який додасть у нього ніжності та легкості, а все завдяки особливому вершково-сметанному крему.