Роберт Оппенгеймер – особисте життя наче кіно: що відомо про творця атомної бомби та Кілліана Мерфі

Розповідаємо деталі з особистого життя американського фізика Роберта Оппенгеймера, про якого Крістофер Нолан зняв кіно. Вчений очолював розробку атомної бомби.

Геній Роберт Оппенгеймер тричі висувався на Нобелівську премію з фізики та поєднував свою блискавичну наукову кар’єру з бурхливим особистим життям.

Психіатр Джин Тетлок, яка займає важливу роль в сюжеті “Оппенгеймера”, насправді існувала в житті фізика. Роман з нею припав на період роботи над Манхеттенським проєктом, в рамках якого була створена ядерна бомба. Вони познайомились під час викладання у Каліфорнійському університеті у Берклі у 1930-х роках. Саме завдяки їй у вченого виник інтерес до політики – здебільшого через те, що Тетлок була членом Комуністичної партії США. Про стосунки з Джин Роберт розповідав на слуханнях з федеральної безпеки.

Роберт Оппенгеймер у житті та в кіно: все про дітей, коханок і дружин фізика
Роберт Оппенгеймер у житті та в кіно: все про дітей, коханок і дружин фізика

Два роки вони були “близькі до шлюбу” та вважали себе зарученими. В 1939 році після сварки з Тетлок Оппенгеймер познайомився з Кетрін Кітті Пуенінг, яка від нього завагітніла та стала його дружиною. Після цього Роберт дуже рідко бачився з Джин, однак не перервав цей зв’язок назовсім, доки її не знайшли мертвою на початку 1944 року. За офіційною версією, вона сама позбавила себе життя – це сталося незадовго після того, як фізик відвідав колишню кохану в її квартирі.

З Кетрін Оппенгеймер одружився в 1940 році одразу після того, як вона розлучилася з колишнім чоловіком Річардом Харрісоном, вже будучи вагітною від вченого. Роберт ймовірно не був вірний у шлюбі, адже на одному з допитів він говорив, що у 1943 році провів ніч з Джин Тетлок.

Дружина Оппенгеймера в кіно та в реальності
Дружина Оппенгеймера в кіно та в реальності

Кітті була єдиною офіційною дружиною фізика, водночас ходять чутки, що під час шлюбу, крім Тетлок, Оппенгеймер мав зв’язок із психологом Рут Шерман Толман, яка працювала в Управлінні стратегічних служб. Толман була на 10 років старша за Оппенгеймера і одружена з Річардом Толманом – фізиком, який консультував Манхеттенський проєкт. Цей роман почався, незважаючи на наявність у обох офіційних чоловіка та дружини.

Кілліан Мерфі розповів про своє особисте життя та роль Роберта Оппенгеймера
Кілліан Мерфі розповів про своє особисте життя та роль Роберта Оппенгеймера

Роль геніального Роберта Оппенгеймера на екранах втілив ірландський актор Кілліан Мерфі. На відміну від свого героя, артист однолюб. Ще в дев’яностих, коли про популярність Кілліана не йшлося, він познайомився зі Івонн Макгіннес. У подружжя підростають двоє дітей. Зіркова пара тримається осторонь від публічності та рідко відвідує разом червоні доріжки.

Як виглядають дружина і діти Кілліана Мерфі
Як виглядають дружина і діти Кілліана Мерфі

Дружина Кілліана Мерфі Івонн – знавець образотворчого мистецтва. Актор не веде соціальних мереж, так само і його дружина з’являється в інфопросторі тільки завдяки своїм творчим проєктам. Вони люблять тишу і уникають надмірної уваги.

Популярне

Схожі статті

Цю смакоту обожнюють всі, тому готую багато: шаровий салат-тортик із куркою. Смачний та неймовірно ніжний

Рецепт ніжного салату-торта з копченою куркою, картоплею та сиром дуже просто приготувати на своїй кухні. Ця смакота вам обов'язково сподобається!

Сирне тісто з картопляною начинкою: традиційні пиріжки більше не роблю — родина запевняє, що так смачніше

Як приготувати випічку, щоб не витрачати багато часу на тісто? Сьогодні ми запрошуємо вас відкрити для себе новий варіант улюбленої класичної страви — пиріжки з сирного тіста із картоплею.

Щаслива Наталя Могилевська замилувала відео з маленькою донькою: солодощі, перший велосипед і рожеві ведмеді

Наталія Могилевська розчулила кадрами зі своєю донькою Софією, якій виповнилось 4 роки, а також показала, як влаштувала день народження для маленької іменинниці.