Могли дозволити собі цілий острів: скільки заробляла Хюррем та інші наложниці султана Сулеймана в його гаремі

У "Величному столітті" не показали, що наложницям в гаремі султана Сулеймана виплачувалась зарплата. За неї вони могли купувати собі прикраси чи допомагати родичам.

Серіал “Величне століття” розповідає про побут і життя наложниць султана Сулеймана Величного, який правив Османською імперією. На одній з них падишах одружився попри всі традиції своєї культури. Нею стала неперевершена Хюррем Султан, яка добилася високого статусу в гаремі та була під міцним крилом коханого чоловіка.

Після виходу серіалу на екрани шанувальники по всьому світу почали цікавитись тим, як насправді жили наложниці султана Сулеймана. Не все, що показано у проєкті, відповідає дійсності. Десь сценаристи прибрехали, а про щось навпаки, промовчали.

Наприклад, у серіалі “Величне століття” не було сказано про те, що кохані жінки правителя отримували гроші. При цьому розмір своєрідної заробітної плати наложниць був дуже непоганим.

ТОП-5 причин, чому Махідевран Султан отримала по заслугах
Скільки заробляла Хюррем та інші наложниці султана Сулеймана в його гаремі

Коли дівчина потрапляла до гарему, їй відразу ж починали виплачувати платню. А у свята дарували подарунки. Якщо протягом 9 років султан не звернув увагу на наложницю і не був близький до неї, дівчині давали свободу. Не кидали напризволяще, а знаходили їй чоловіка, давали будинок і придане. Хоча були й ті, хто не хотів покидати палац. Вони продовжували служити у палаці.

Найбільше отримували наложниці, яким пощастило народити шехзаде спадкоємців. Хюррем народила п’ятьох синів і доньку, тому її зарплата становила 2000 акче щодня, тобто приблизно 6 тисяч доларів на день за сучасними мірками. Якби Хюррем дожила до того часу, коли Селім зійшов на престол, її зарплата була б удвічі більшою.

Скільки заробляла Хюррем та інші наложниці султана Сулеймана в його гаремі
Скільки заробляла Хюррем та інші наложниці султана Сулеймана в його гаремі

На такі гроші цілком можна дозволити собі невеликий острів. Втім, більшість із обраниць падишаха грошей на дурниці не витрачали. Натомість вони будували мечеті або робили щедрі пожертвування з благодійною метою.

Тим часом красуні, які просто жили в гаремі, подібними статками похвалитися не могли. На хальвет із султаном дівчата із найнижчим статусом не допускалися. Мінімальна зарплата таких наложниць становила 6 акче на день, за сучасними мірками, це близько 18 доларів.

Популярне

Схожі статті

Ніжні та дуже м’які: секретний рецепт млинців з 2 інгредієнтів – дуже легко запам’ятати. Ніколи не рвуться

Млинці знайомі всім нам із дитинства. Це дуже простий і смачний варіант на сніданок, обід, вечерю або просто перекус. Але що, якщо зробити їх ще простішими? Саме такий рецепт ми сьогодні підготували.

Смачний рецепт сніданку з лаваша, який готується всього за 15 хвилин: встигаю зранку цілу гору зробити

Зранку часто не вистачає часу, щоб приготувати сніданок. Через це часом доводиться нехтувати ним і чекати обіду. Сьогодні ми підготували простий і швидкий рецепт, який позбавить вас цієї проблеми.

Цей десерт йде за вечір. Неможливо втриматися від ще одного шматочка: медовик із вершково-сметанним кремом

Медовик знайомий усім і давно є одним із головних домашніх десертів. Сьогодні ми підготували рецепт, який додасть у нього ніжності та легкості, а все завдяки особливому вершково-сметанному крему.