Вам і не снилося. Як в реальному гаремі султана Сулеймана приймали пологи: Хюррем пройшла через це не раз

Вагітність наложниць султана Сулеймана у сералі "Величне століття" була важливою подією, яка кардинально змінювала життя хатун. Але попереду на неї чекало ще багато нових випробувань.

У реальному гаремі султана Сулеймана століттями проживали повитухи. Матері передавали свої знання дочкам із покоління в покоління. Іноді можна було зустріти і чоловіків-повитух, але користі від них було мало, тому що оглядати вагітних і породіль вони не могли. Вони лише давали поради, стоячи за ширмою.

Хатун, що носила дитину, була зобов’язана зберігати у себе в кімнаті захисні амулети і насіння фенхелю. Повитуха відвідувала таких жінок кожні сім днів, починаючи з шостого місяця вагітності. Приблизно на 30 тижні в покої до дівчини приносили спеціальний пакунок бохча та маленьку сумку з Кораном. Все це вішали на стіну лицьовою стороною у напрямку Мекки.

Як в реальному гаремі султана Сулеймана приймали пологи
Як в реальному гаремі султана Сулеймана приймали пологи

Вагітна наложниця не мала права відвідувати хамам з іншими жінками – їй допомагали служанки. Це робилося з метою захисту від зглазу. Також було прийнято вважати, що ті жінки, які їли багато солодкого, народжували синів. А якщо хотілося дочку, то треба було їсти гостре.

Заборонялося вагітним дивитися на диких тварин, верблюдів, прокажених. В положенні найкраще бачити квіти, сонце і місяць. Заборонялося вживати в їжу рибу та баранячі голови, а також їсти потай від оточуючих. Вважалося, що весь негатив, побачений і відчутний жінкою під час вагітності, вплине на психіку і зовнішність дитини.

Як в реальному гаремі султана Сулеймана приймали пологи
Як в реальному гаремі султана Сулеймана приймали пологи

Коли починалися пологи, то у покої запрошували повитух та старших султанш. Жінку пересаджували на спеціальне крісло з високими підлокітниками, а також великим та м’яким сидінням. Щойно малюк з’являвся на світ, то обов’язково читали молитву. Коли породіллю приводили в порядок, а немовля обтирали, радісну новину повідомляли батьку.

Новонародженій дитині змащували губи медом та обсипали тіло насінням фенхелю. Це робилося для того, щоб у дитини був гарний голос, світла голова і приємна зовнішність. Після цього на немовля одягали спеціальну сорочку, яку підв’язували поясом сили. На голову ставили тюбетейку, на якій були закріплені амулети – часник, золоті монетки та уривки з Корану.

Як в реальному гаремі султана Сулеймана приймали пологи
Як в реальному гаремі султана Сулеймана приймали пологи

Іноді під час пологів вставало питання, рятувати матір чи дитину. Коли мова заходила про представників династії, то завжди обирали їх. При цьому безплідна султанша могла забрати новонароджену дитину собі та виховувати як свою власну.

Схожі статті

Дітки не просто підросли, а вже й постаріли: як змінилися актори, що зіграли дітей у “Величному столітті”

Відомий турецький серіал "Величне століття" зробив зірками кінематографу багатьох юних акторів, які давно виросли і їх вже не впізнати. Подивіться, як вони змінилися.

Мій ходовий рецепт із кабачків: подаю до столу і на свято, і на звичайну вечерю, а всі радіють та просять ще

Приготувати смачні кабачкові деруни можна просто й дуже швидко. Розповідаємо про найкращий рецепт апетитного частування, яке точно варто подати до столу.

Старший син Сергія Реброва від першого шлюбу опікується меншими: як виглядають нащадки футбольного тренера

49-річний Сергій Ребров, який нині тренує збірну України з футболу, має дорослого старшого сина від першого шлюбу та двох молодших, яких йому подарувала друга дружина Анна.