Яку страву з картоплі обожнював султан Сулейман: завжди було в кадрі “Величного століття” біля Халіта Ергенча

На типовому українському застіллі майже завжди є місце для страви, яку обожнював султан Сулейман. У "Величному столітті" її показували не один раз.

В серіалі “Величне століття” глядачам показали, як у реальному житті жив султан Сулейман – з ким воював, кого кохав і навіть чим харчувався. Історики стверджують, що падишах любив супи – на обід йому часто подавали пшоняний, овочевий або гороховий суп. А головним хітом на столі правителя було картопляне пюре. Є навіть свідчення, що рубане м’ясо за пюре з підливою придумали османи. Вважається, що султан Сулейман першим ввів у традиційну кухню картопляне пюре, яке потім поширилося в Європі.

В гаремі султана Сулеймана харчувалися двічі на день. Аж до 1850 року це правило не змінювалося. Протягом дня влаштовувалися перекуси у вигляді солодощів. Більшість наложниць обожнювали солодке, через що страждали від зайвої ваги.

Яку страву з картоплі обожнював султан Сулейман
Яку страву з картоплі обожнював султан Сулейман

Основою харчування султана та його наближених були продукти, якими був багатий Схід. Це мед, м’ясо, сухофрукти та сушена зелень. Для зимового періоду актуальними стравами були в’ялена баранина та яловичина, але ніколи – риба. Рибу сушили в імперії Османа тільки інаковірці. Таким чином різноманіття страв на кухні Османської імперії було мізерним. Урізноманітнити стіл із такого обмеженого набору продуктів було складно, але кухарі були вправними.

Улюблені страви Хюррем та султана Сулеймана

Хюррем, як пишуть у багатьох джерелах, любила саме картопляне пюре з рубаним м’ясом у соусі. Що ж до її любові до перепелів, показаної в серіалі “Величне століття”, то це більше схоже на творчу вигадку творців серіалу.

Яку страву з картоплі обожнював султан Сулейман
Яку страву з картоплі обожнював султан Сулейман

Султан Сулейман любив м’ясні страви. Цілком можливо, це його згубна пристрасть до білкової їжі і стала однією з причин розвитку у нього подагри.

Популярне

Схожі статті

Стомилася від багаторічної самотності: 55-річна Надія Матвєєва знайшла щастя з молодим коханим, якому 35

Надія Матвєєва відома всім як ведуча телепрограм «Все буде добре», «Все буде смачно» та інших. Протягом багатьох років вона давала глядачам корисні поради. А що ж відбувається в її особистому житті?

Надя Дорофєєва не може стримати сліз, коли пригадує участь у “Шансі”: чим розчулила дівчина Кузьму Скрябіна

У кожного українського артиста є своя історія стосунків із Кузьмою Скрябіним. Не залишилася осторонь і Надя Дорофєєва, пригадавши, як співпрацювала з музикантом у шоу "Шанс".

“Артист ніколи не буде до цього готовий”: Катерина Кухар “прийняла естафету” від Шоптенко і отримала травму

Олена Шоптенко травмувала колінні зв'язки, тоді як Катерина Кухар розповіла про надрив м'язів. Обидві знаменитості поділилися, як почуваються після професійних травм.