Заплямував репутацію через Махідевран і зник: ким був “молочний брат” султана Сулеймана з “Величного століття”

Турецький серіал "Величне століття" відображає історичні події в Османській імперії під час правління султана Сулеймана Величного. В проєкті майже не приділили уваги молочному брату падишаха.

Не кожен глядач знає, що у султана Сулеймана був молочний брат Ях’я Ефенді. У “Величному столітті” він з’явився у 3 і 4 сезонах, але сценаристи недостатньо розкрили цього персонажа.

Коли майбутній султан Сулейман з’явився на світ, у матері Айше Хафси не було молока для немовляти. Годівницею шехзаде стала Афіфе Хатун, яка вже мала сина Ях’я. Так двоє малюків поріднилися, породичавшись і ставши назавжди молочними братами.

Ким був молочний брат султана Сулеймана з Величного століття
Ким був молочний брат султана Сулеймана з Величного століття

Ях’я мав блискучу долю. Він викладав релігію, астрономію, геометрію та медицину. В серіалі показували його здатність до зцілення і лікування. Коли Сулейман зліг з отруєнням через Фірузе, Афіфе Хатун одразу покликала до палацу свого сина. Фірузе виявилась шпигункою, яка майстерно всіх обдурила і отруїла султана.

Як тепер виглядає Фірузе Хатун з Величного століття
Фірузе Хатун з Величного століття

Історія повторилася, коли Хатідже Султан разом із підручними навела порчу на Хюррем. Сулейман цілком покладався на молочного брата і наказав привезти Ях’ю в Топкапи. З ним же падишах радився стосовно старшого сина Мустафи. Однак в результаті Ефенді впав у немилість правителя.

Це сталося через те, що Ях’я як і багато інших підданих Османської імперії не прийняв страту шехзаде Мустафи. Син Афіфе Хатун не побоявся сказати про це Сулейману прямо в обличчя, ризикуючи своєю головою.

За свою зухвалість, а також за прохання пощадити Махідевран Султан Ях’ю Ефенді позбавили посади. Він вирушив до Бешикташа, купив будинок і залишався там до самої смерті. Після цього навколо його обителі були зведені мечеть, медресе (мусульманський релігійно-просвітницький та навчальний заклад), готель та хамам.

Популярне

Схожі статті

Дружина Віктора Павліка Катя Репяхова показала племінницю, яка стала захисницею: “В добру дорогу, рідна”

Нещодавно дружина популярного співака Віктора Павліка, відома блогерка Катя Репяхова вирішила поділитися зі своїми шанувальниками новиною — її племінниця стала захисницею.

Шеф-кухар із культового ресторану розкрив свій секрет соковитих свинячих стейків: легкий рецепт із начинкою

Свинячі стейки з начинкою — страва, яка приносить багатьом не тільки насолоду від їжі, але й справжню радість від кулінарного відкриття, від емоційного враження, яке вона залишає.

Куди поділась улюблениця Оксани Байрак та акторка в минулому Анастасія Зюркалова: тепер офіціантка у Канаді

Як відомо, доля — мінлива леді, що грає людиною завжди. Ось і улюбленицю режисерки жіночих серіалів Оксани Байрак Анастасію Зюркалову вона не оминула своїми "американськими гірками".