“Єгипетська сила”: сенс крилатої фрази, яку повторював Микола Петрович з “Вороніних”, мало хто знає

«Вороніни» рясніють різноманітними висловами, що запам'ятовуються. Але все ж найяскравішим залишається Микола Петрович. Його фразу «Єгипетська сила» знає кожен, але всім відомо її значення.

Теле-серіал «Вороніни» за багато років трансляції став по-справжньому культовим і виховав не одне покоління. Просте оповідання, легкі діалоги і кумедні персонажі зробили свою справу. Але все ж один із них особливо виділяється на загальному тлі – глава сімейства, Микола Петрович.

Відомо, що персонажа повністю створив актор, який його зіграв. За його словами, це збірний образ чоловіків, яких він запам’ятав з того часу, коли жив у комунальній квартирі.

Спочатку всі його друзі скептично ставилися до ролі грубуватого пенсіонера. Клюєв був у житті володарем аристократичних манер. Але актор прекрасно вжився в роль і відмінно впорався з цією роботою.

Що мав на увазі Микола Петрович?

Існує версія, що цей вислів походить від біблійного сюжету. На стародавнє єгипетське місто обрушується кілька напастей величезної сили. То станеться нашестя сарани, яке знищить урожай, то в річках потече кров, то з колодязів почнуть вистрибувати жаби. Але найстрашніше сталося наприкінці – невідома сила вбила всіх немовлят.

9 страт єгипетський у культурі позначають страждання і нещастя. Але в новому трактуванні «Єгипетська сила» стала символом глибокого здивування. Хоча ймовірно, що в давнину єгиптяни також були здивовані тим, що відбувається.

Втім, існує й інша версія. Вона менш глибока, але настільки ж цікава. Цей вираз Борис Клюєв вигадав сам, але, як говорив актор, замість «г» спочатку була «б».

Яка б версія не була правдивою, «Єгипетська сила» назавжди увійшла в нашу пам’ять і стала асоціюватися з буркотливим, але таким чарівним і сентиментальним Миколою Петровичем.