Як видалити плями іржі? Корисні поради

Іноді металеві матеріали з часом окислюються. Це окислення роз'їдає їх і залишає сліди іржі. Як боротися з іржею - читаємо далі.

Лимон і сіль

Щоб успішно видалити іржу, можна використовувати сік лайма чи лимона і дрібну кухонну сіль або велику сіль для кращого ефекту.

Для цього ділянку з іржею заливаємо вичавленим соком. Потім посипаємо сіллю і даємо пройти хімічній реакції. Це те, що дозволить «розбити» плями окислення і потім витирайте. Якщо ви бачите, що іржа стійка, залиште суміш лимонного соку і солі на кілька годин перед тим, як почати чистку.

Корисно знати: також можна використовувати розрізану картоплю або цибулю можуть видалити плями іржі. Для більшої ефективності можна посипати картопля харчовою содою перед натиранням.

Білий оцет проти плям іржі

Як правило, це один з кращих домашніх засобів для чищення та догляду за предметами. Ви також можете використовувати його для усунення іржі, завдяки його кислотності. Для більшої ефективності можна нагріти оцет і потім заливати місце іржі (будь це чайник, раковина, або таз). Якщо плями іржі сильно покриті кіркою, не бійтеся змішати його з крупною сіллю. Вилийте суміш на пляму і дайте йому пройти хімічну реакцію перед чищенням. Потім змийте і ретельно просушіть.

Харчова, або кальцинована сода

Як і оцет, сода допомагає видалити плями іржі. Але оцет діє завдяки своїй кислотності, а сода – завдяки дуже м’якому і ефективному абразивного ефекту.

Зазвичай її змішують з водою, щоб вийшла густа паста. Потім суміш наносять прямо на іржу і залишають діяти на 15 хвилин, а потім протирають йоржиком, або спеціальною щіткою.

Соду також можна комбінувати з білим оцтом, щоб механічно видалити пляму іржі завдяки бурхливій хімічній реакції. Залиште суміш приблизно на чверть години, перш ніж терти і відмивати. Добре підійде для невеликих, злегка покритих кіркою плям іржі.

Як уникнути появи в будинку іржі

В першу чергу потрібно уникати вологості, наскільки це можливо, щоб ваша власність не іржавіла. Це може бути брезент або навіс для металевих садових меблів. У шафах, де ви зберігаєте металеві предмети або ящик для інструментів, ви також можете покласти жменю рису, або крейди.

Для вуличних меблів (меблі, лава і тощо), парканів, воріт і інших зовнішніх металевих предметів, які не можна вкрити, можна нанести спеціальний лак або антикорозійну фарбу. Це обмежує знос через вологу і, як наслідок, утворення плям іржі.

видаляємо іржу