Пенсії та зарплати у 2023 році. Хто отримає більше і на кого чекає індексація

Попереду важка воєнна зима, протягом якої буде потрібно багато коштів на проживання. Читайте у матеріалі про те, чи піднімуться пенсії та зарплати у 2023 році?

Питання розміру пенсії та заробітної плати завжди залишається актуальним. За нинішніх подій українців ще більше цікавить, скільки складатимуть щомісячні виплати. Усі з побоюванням очікують на майбутню воєнну зиму, під час якої доведеться витратити чимало грошей на комфортне існування. Так, тепер відомо, скільки становитимуть мінімальна пенсія та зарплата у 2023 році.

Відповідно до нещодавно опублікованого проєкту державного бюджету, мінімальна пенсія та зарплата виявляться замороженими – ставку не будуть ні підвищувати, ні знижувати. Нагадаємо, що сьогодні пенсійна “мінімалка” становить 2093 гривні, а зарплата – 6700 гривень.

Економічний прогноз на 2023 рік

В опублікованому проекті йдеться про те, що переглядати прожитковий мінімум (а також пенсію) не збираються. Не підлягає розгляду і мінімальна заробітна плата для українців. Крім того, Кабінет міністрів поділився прогнозами економічної ситуації у 2023 році. Відповідно до опублікованої ситуації, аналітики передбачають економічне зростання лише на 4,6%.

Нагадаємо, що цього року відбулося падіння економіки на 33,2%.

Наступний рік виявиться важким в економічному плані
Наступний рік виявиться важким в економічному плані

Аналітики зазначають, що якщо прогнози уряду все-таки виявляться реальністю, то наступний рік стане одним із найскладніших за історію незалежності України. Якщо пояснювати простими словами, то середній цінник “злетить” щонайменше на 30%, а рівень безробіття підвищиться до показника 28,2%.

Підвищення пенсії

При цьому Міністр соціальної політики Оксана Жолнович анонсувала підвищення пенсій для окремих категорій населення. Хоча підвищення виявляться несуттєвими та навряд чи вплинуть на покращення якості життя пенсіонерів, Жолнович заявила, що здійснюється все можливе в рамках воєнного часу.

Мінімальну пенсію підвищать громадянам, які досягли віку 65 років, а також тим, хто має потрібний робочий стаж. Громадяни віком від 70 до 75 років щомісяця отримуватимуть компенсацію у розмірі 300 гривень.

Громадянам від 70 років буде встановлено розмір мінімальної пенсії у розмірі 3000 гривень за умови досягнення страхового стажу. Якщо такого стажу не досягнуто, то розмір мінімальної пенсії обчислюватиметься із наявного страхового стажу, виходячи з розміру 3000 грн.

Популярне

Схожі статті

Хліб готую тільки вдома. Хрусткий і рум’яний, а так просто і швидко: додаю для аромату часничок і зеленушку

Щоб поставити на стіл смачний хліб, не потрібно йти в булочну. Хрусткий зовні та м'який усередині ароматний хліб можна приготувати в домашніх умовах. Саме такий рецепт ми сьогодні й підготували.

“Зрозуміло, хто справжня мама дітей”: розкрита сімейна таємниця Алли Пугачової і Максима Галкіна про двійнят

Алла Пугачова і Максим Галкін продовжують бути найобговорюванішою парою в російському шоу-бізнесі. З'явилася нова версія, пов'язана з рідством Примадонни та двійнят Лізи і Гаррі.

Спробувавши цю намазку, тесть розплакався від спогадів: закуска радянської молодості. Рецепт з секретом

У радянські часи шалено відчувався брак різноманіття продуктів. Та і в таких умовах хазяєчки якось викручувалися й годували родину смачно. Приміром, на святковому столі були такі бутерброди.