Коли Івана Купала 2024 в Україні: дата збіглася з великим церковним святом – що це означає і які є заборони

Івана Купала – переносення дати, коли тепер Україна святкує давнішнє обрядове свято, яке бере свої історичні корені ще до християнства. Які традиції, забобони та повір'я ми маємо.

Івана Купала – дрівне обрядове свято, яке дійшло до нас ще з язичества, проте і зараз українці дуже полюбляють це свято та не пропускають можливості його відвідати. Через перенесення дати, це свято тепер в один день з церковним – християнським Різдвом святого пророка Предтечі і святителя господнього Іона. Також в цьому році Івана Купала збіглось зі святом Трійці.

Яку історію та традиції ми маємо завдяки цьому дню?

Експерти розповіли, коли в Україні свято Івана Купала
Експерти розповіли, коли в Україні свято Івана Купала

Традиційне свято Івана Купала у 2024 році Україна відзначає увечері неділі 23 та 24 червня – за  новим календарем. За старим так і залишається 7 липня. Спочатку цей день святкували у день літнього сонцестояння, коли середина року та найкоротша ніч – в цьому році 20 червня.

Цей день має багато цікавих повір’їв та забобонів. Стрибки через вогнище є найекстремальнішою традицією. Хто стрибне вище за всіх, той буде найщасливіший у наступному році. Можна було також стрибати парами, тримаючись за руки, і якщо це вдавалось, це знаменувало, що ви будете міцним шлюбом та мати щастя у своїй родині.

Наступна романтична традиція – плетіння вінків. Не одружені дівчата мали сплести найкрасивіший віночок з сухої трави та квітів. Потім необхідно було додати до нього запалену свічку. А вже потім дівчата пускали цей віночок по воді. Те. Як поводить себе віночок на воді – означало що чекає на дівчину. Якщо він уплив далеко і швидко – скоро буде весілля, якщо крутиться на місті – запланований шлюб треба відкласти. Але якщо вінок потонув, то це означало, що весілля буде ще не скоро у дівчинки.

Експерти розповіли, коли в Україні свято Івана Купала
Експерти розповіли, коли в Україні свято Івана Купала

Цікава прикметна, щоб здійснилась мрія, вам потрібно у ніч на Купала перелізти через 12 огорож.

Якщо у цю ніч багато зорів на небі, то наступний рік принесе багато грибів. Якщо на ранок буде багато роси – до врожаю огірків.

Також у цей день є забобони. Наприклад: ніч краще не спати, аби нечиста сила вам і вашій хаті не нашкодила. Також не можна купатись у воді та ходити в ліс, бо і там вам знайде нечиста сила. Не давати гроші у борг – інакше будете надалі мати проблеми з фінансами у родині.

Популярне

Схожі статті

Не Ольга Сумська! Хюррем “Султанші” українського шоу-бізнесу: Світлана Тарабарова, Геля Зозуля, Віка Булітко

Дівчата з рудим волоссям своєю яскравістю відразу виділяються з-поміж великої кількості блондинок та брюнеток. Деяким таке дивне волосся далося від природи. Інші просто обрали подібний імідж.

Тіна Кароль “взула” переможницю “Холостяка” Дашу Квіткову своєю гнучкістю: колишня Добриніна ледь стрималась

Відомі зірки Тіна Кароль та Даша Квіткова зібрались, аби порівняти вправи йоги та спортивні та позмагатися: хто зможе витримати все та залишитись із посмішкою на обличчі.

Розкіш майже під 2 метра: Ефросиніна, Полякова, Осадча, Костромічова – вони на 2 голови вище за інших

Розкішні українські зірки, які мають привілею від генетичної лотереї – високий зріст. Дівчата завжди виглядають гармонійно у своїх образах та лише підкреслюють свою унікальність.