Ось важлива молитва, яку промовляють у Світлу седмицю: церковні традиції тижня після Великодня

Після свята Великодня настає Світла седмиця або Світлий тиждень. В ці дні треба молитися та просити про здоров'я, благословіння і мир на землі.

Світла седмиця – перші сім днів святкування Великодня, від самого Великодня до Фоміного тижня. Його також називають Світлий тиждень, Великодній тиждень, Святий тиждень, Святі дні.

Церковні традиції на Світлу седмицю

Під час Світлої седмиці скасовується пост у середу та п’ятницю, земні поклони. Щодня після Літургії відбувається святковий хресний хід і протягом всієї седмиці покладається щоденний дзвін на всі дзвони. У п’ятницю, коли відбувається святкування ікони Божої Матері “Живоносне Джерело”, після літургії буває, за звичаєм, мале освячення води.

Починаючи з дня Великодня і до його віддання (на 40-й день) віруючі зустрічають один одного великоднім вітанням “Христос Воскрес!”, “Воістину Воскрес!”.

Головна молитва, яку промовляють кожен день у Світлу седмицю після Великодня
Головна молитва, яку промовляють кожен день у Світлу седмицю після Великодня

Що можна і чого не можна робити у дні Світлого тижня?

У ці дні не належить ходити на цвинтар, плакати по покійних, адже і вони отримують полегшення в ці дні. Люди  живі й померлі радіють разом із ангелами, прославляючи Воскресіння Христове. Потрібно в ці дні постаратися відмовитися від суєти, залишити мирські турботи та тривоги. Світ наповнений вищою духовною радістю про воскреслого Господа. Смерть переможена, і немає місця сльозам та зневірі. Не варто в цей період вдаватися до об’їдання (як це нерідко трапляється після довгого посту), лайки, сварок і т.д. Провести ці святі дні треба гідно.

Великдень 2022
Головна молитва, яку промовляють кожен день у Світлу седмицю після Великодня

Молитва, яку промовляють у Світлу седмицю

Господи Боже, що зробив чудо Воскресіння і світу з’явився. Молю Тебе про прощення гріхів моїх мирських і прошу про милосердя Твоє. Захисти мене від злих помислів, не дозволь мені зробити злодіяння, даруй здоров’я, мирне небо, благослови душу мою. Підношу подячну молитву Тобі і прошу Твого нагляду за мною. Амінь

Популярне

Схожі статті

Лінивий курник із м’ясом, грибами та сиром: з таким пирогом і гаряче не треба! Оригінальна закуска на свято

Рецепт ароматного та ситного пирога, який нікого не залишить байдужим. Ця закуска стане чудовим варіантом як для святкового, так і для повсякденного столу.

Подруга пригостила і я рецептик швидко собі записала: стакан кефіру + 4 картоплини. Смакота на всю родину

Якщо немає ідей, що нового приготувати на сніданок із залишків продуктів, спробуйте цей рецепт картопляних коржиків. Він стає в нагоді, коли немає часу на довге стояння біля плити.

“Хлопчик кучерявий” на святковому столі не переводиться: приготувати торт не складно, а смак і вид ідеальні

Торт "Хлопчик кучерявий" – це звичайний сметанник, але з оригінальним оформленням. Частина бісквіта просочується кремом і викладається гіркою. Виходить дуже незвично на вигляд.