Церковне свято 19 березня 2021 року. Історія, прикмети і заборони

Якщо хмари високо, то потрібно чекати хорошої погоди. Коли буде 19 березня мороз, то чекайте ще 40 днів морозу з ранку.

Православною церквою 19 березня 2021 року відзначається день преподобного Аркадія Кіпрського.

Традиції та звичаї

Наші предки в цей день чекали, що повинен прилетіти білий лелека. Вони поважали цю птицю. Якщо лелека оселиться на даху будинку, то можна було очікувати щастя і щасливого продовження роду. Не можна полювати на лелек. Є повір’я, що вони захищають людину від нечистої сили. Побачити 19 березня лелеки – це відмінна прикмета, яка несе удачу в будинок. Наші предки не чіпали гнізд ластівок, які залишилися з минулого року. Коли ластівки прилітали, то вважалося удачею якщо вони селилися знову в тих же гніздах. Якщо ластівка зів’є гніздо під дахом будинку, то в ньому ніколи не буде пожежі. Не можна розоряти Ластівчине гніздо.

Прикмети

Весна!

Якщо хмари високо, то потрібно чекати хорошої погоди.
Коли буде 19 березня мороз, то чекайте ще 40 днів морозу з ранку.
Якщо почуєте як стукає дятел, то буде пізня весна.
Не розказуйте сни з 18 на 19 березня, бо вони збудуться протягом 8 днів.

Що можна робити в цей день

Необхідно було витоптати сніг навколо колодязя, тоді туди не потрапить брудна тала вода. Коли витоптували перше коло, то це повинен був робити хлопчик, на ім’я Костянтин. Потрібно в цей день сходити в лазню та освятити колодязі. 19 березня поминають покійних і вечеря не доїдають, а залишки кидають в колодязь, це вважається гостинцем для померлих.

Чого не можна робити 19 березня

Не можна лаятися і лихословити. Не потрібно напиватися і пліткувати. Не можна марнувати воду питну. Вагітні та жінки у яких в цей день менструація, не можна підходити до колодязя. Бо таки чином вони оскверняють воду.