Дитина з синдромом Дауна: Мама особливої малечі розповіла правду про своє щастя

Щороку, 21 березня, Всесвітній день Людини з синдромом Дауна. Але це абсолютно не означає, що ми повинні говорити про проблеми і мрія особливих людей тільки один раз в році.

Українка Ольга Котова – багатодітна мама. Довгоочікувана донька народилася з синдромом Дауна. Жінка прийняла улюблену донечку такою, яка вона є. Ольга – справжній приклад батьківської любові без умов. Наша редакція дуже хоче, щоб ви прочитали те, що вона написала не так давно про свою особливу малечу Глашку:

21 березня – Всесвітній день Людини з синдромом Дауна. Це не свято! Це день, в який ми, сім’ї сонячних людей, нагадуємо світові про те, як прекрасні ці люди. Прекрасні, але уразливі й потребують підтримки.

Головне, що хочеться донести:

Синдром Дауна – це не драма і не вирок. Життя сім’ї, в якій з’явилося сонечко, стане іншою, не такою, як планувалося. Але вона цілком може бути щасливою.

Люди з синдромом Дауна не страждають від свого стану. Вони можуть страждати супутніми захворюваннями, як будь-які інші люди. Ці захворювання можуть в чомусь їх обмежувати. Але від самого синдрому вони не страждають, не треба їх жаліти. Вони не бідненькі! Вони чудові, і люблять себе і вас, і мають почуття власної гідності.

Люди з синдромом Дауна можуть бути щасливими. У них навіть більше шансів на щастя, тому що здатність радіти і любити у них розвинена на порядок вище, ніж у нас з вами. У нас же вічно є якісь “так, але … “, правда?

Люди з синдромом Дауна навчаються. Швидше за все, їм не потрібно викладати алгебру і фізику. Але при правильному підході вони здатні як мінімум бути самостійними в побуті. Здатні працювати. Але це великий шлях і потрібна система підтримки на все життя. У сім’ї і освітніх установах. Просто толерантно дозволити дитині з СД посидіти на задній парті в школі – така інклюзія нікому не потрібна і не корисна.

Люди з синдромом Дауна можуть набувати професії. Так, прості, з опорою на їх сильні сторони: відмінну візуальну пам’ять, вміння повторювати дії, які їм демонструють, високий рівень емпатії.

У Глаши синдром Дауна, но она любит и любима. Это счастье!
У Глаши синдром Дауна, але вона любить і її люблять. Це щастя!

Люди з синдромом Дауна вміють дружити, закохуватися, будувати партнерські відносини. Швидше за все, їм потрібно наставництво. Але ми з вами теж ходимо до психотерапевтів і коучів.

Про що я прошу своїх друзів в цей день? Відмовитися від стереотипів і шаблонів. І подружитися хоча б з однією людиною з особливими потребами.

Про що я прошу держава? Побудувати струнку і послідовну систему соціалізації. Тому що зараз після початкової школи починається туманне щось. Потрібні навчені тьютори і спеціальні програми. Де математика – це порахувати здачу в магазині та відлічити потрібну кількість продуктів в рецепті млинців, а не витягувати квадратний корінь. Ну і так далі. Потрібно навчання професіям та працевлаштування. І просто-таки необхідно організувати підтримуване проживання. Щоб сонячні люди могли жити окремо і самостійно, повноцінно і з користю для суспільства, а не опинятися в інтернатах або будинку, прикутими до дивана і телевізору.

А Глашка сьогодні, як завжди, далека від цих серйозних літер… Вона стягнула мене за ногу з ліжка і зажадала пластівці з молоком, потім добавку. А ще вони з Мішею знову відкрили ресторан, і я прямо зараз йду їсти фірмові хлібці з сиром.

І вчитися у Глаши жити щасливо і на повну.

Ми всіх любимо.

Редакція Однією хвилини “знімає капелюха” перед такими мамами, як Ольга Котова, смілива і красива. Бажаємо вашій родині тільки найкращого.

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.