Віншування на Різдво 2024: що це таке, історія традиції та приклади віншувань для дітей й для дорослих

Лічені дні залишились до Різдва 2023-2024. Віншування для дітей, дорослих і на удачу як ніколи актуальні. Одна хвилина допоможе вам підготуватися до цього цікавого обряду.

Про традицію колядувати на різдвяні свята знають, мабуть, усі. Особливо цього чекають діти, бо ж вони за колядки отримують солодощі. Але це не єдина традиція вшанування господарів. Ще є віншування на Різдво, але що ж це? І чим відрізняється від колядок? Питань багато – давайте розбираймось разом.

Віншування – це частина різдвяного вертепу і промовляють їх зазвичай після колядок. Найчастіше це також віршовані твори. Колядки  – прославляють Сина Божого, одна з найвідоміших – це “Добрий вечір тобі, пане господарю”. А віншування прославляє господаря з господинею та їхню родину, у вітаннях зичать добробуту, щастя та процвітання.

Віншування на Різдво 2023: приклади

Наша історія багата на різні події: веселі сумні, трагічні. Всі вони відображені в нашій культурі та традиціях. З початком вторгнення рф на територію України в суспільстві час від часу виникають суперечки щодо доцільності святкування: Великодня, Різдва тощо. Але це життя, і воно триває, це наше сьогодення і воно впливає на всі сфери нашої культури, як і 100, і 200 років тому. Тож, тема миру у віншуванні на Різдво не оминається.

Колядую, колядую,

Перемогу нашу чую!

Хай приходить в кожну хату

Рік щасливий і багатий.

В теплих, сонячних домівках,

Діти хай сміються дзвінко.

Землі зорані боями

Буйно зацвітуть садами,

Оживе хай вся земля,

Без сусіда-м*скаля!

Знов розквітне Україна

Сильна, вільна і єдина!

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!

Віншування на Різдво: на удачу, щастя та добробут
Віншування на Різдво: на удачу, щастя та добробут

Віншування на Різдво на удачу у прозі

З Різдвом Христовим! Нехай радість, любов та милосердя наповнюють ваші серця. Нехай вас оточують надійні друзі та близькі. А ваш життєвий шлях буде осяяний успіхом, вдачею і безмежним щастям.

Віншування на Різдво для дорослих

Вітання для дорослих, може мати трошки інший контекст. Тут і побажання чоловічої сили, і компліменти господині про її чесноти ну й звісно зичать здоров’я і багато років життя, багатства, щастя. Якщо подружжя ще не має дітей, то бажають якнайшвидшого поповнення. Звичайно, що так вітати можна тільки тих з ким ви добре знайомі.

Віншування на Різдво для дітей: для хлопчиків і дівчаток

Віншування для дітей так само можуть бути у віршах та прозі. Хрещеним батькам чи бабусям з дідусями буде надзвичайно приємно почути теплі слова від похресників або онуків.

Маленькі віншування на Різдво для дітей
Маленькі віншування на Різдво для дітей

Я маленька паняночка,
Як у саду фіалочка.
Раненько встаю,
Оченята протираю,
Зі святечком поздоровляю!

Я маленький пастушок,
Маю куций кожушок,
Я прийшов до Вас до хати
Маленького Ісусика привітати!!
Христос ся Рождає!

Цього року Україна вперше за багато років буде святкувати Різдво разом з більшістю країн світу, а саме 25 грудня. Не всі українці сприймають цей факт позитивно, тож запропоновані нами віншування на Різдво 2024 також будуть актуальними. Головне, щоб це було щиро, від чистого серця. З Різдвом Христовим!

Популярне

Схожі статті

Свекруха порадила у фаршировані перці замість рису додати дещо інше: з цим інгредієнтом набагато смачніше

Навіть до класичних рецептів можна внести унікальну родзинку та повністю оновити страву, всього лише замінивши один інгредієнт іншим. У нашому випадку ми готуємо фаршировані перці по-новому.

Відкриті голубці: рецепт, який мало хто знає, а мій чоловік з’їдає їх по 10 штук за раз і не поправляється

Голубці люблять усі. От тільки возитися за закручуванням фаршу в капусту якось не хочеться. У такому разі є чудовий вихід. Можна скласти всі інгредієнти на деко, залити соусом і запекти в духовці.

Бананове печиво до чаю за копійки: виходить так смачно, що магазинне більше не купляю. Готувати 15 хвилин

Це бананове печиво стане ідеальним доповненням до чаю або кави. Випічка виходить ніжна, тане у роті та один з головних плюсів – швидка у приготуванні. Зробіть свій день смачнішим з цим рецептом.