Інтелектуальна карта, як спосіб досягнення бажаного

Інтелектуальна карта є графічним способом представлення ідей і концепцій. Як її зробити і в чому переваги?

Дуже популярний останнім часом метод Mind Mapping складається з візуального представлення інформації та ідей у вигляді діаграми. Ми поміщаємо основну інформацію в центр діаграми, а додаткову інформацію ми пов’язуємо, поміщаючи її в бульбашки в порядку важливості. По суті, відображення думок на папері дозволяє уникнути похмурого, лінійного мислення, пробуджує ваші творчі здібності і знову робить замітки кумедними.

Для чого ми можемо використовувати інтелектуальні карти?

  • Робити замітки;
  • проводити мозковий штурм (індивідуально або в групах);
  • шукати рішення проблем;
  • вивчати і запам’ятовувати метаріал;
  • планувати;
  • представляти інформацію;
  • краще розуміти складні теми;
  • розвивати свою творчість.

Існує велика кількість застосувань, які можуть мати інтелектуальні карти – правда в тому, що вони можуть допомогти прояснити ваше мислення практично у всьому, в самих різних контекстах: особистому, сімейному, освітньому або діловому. Планувати свій день або своє життя, складати підсумки книги, запускати проект, планувати і створювати презентації, писати повідомлення в блогах – варіантів дуже багато.

Як намалювати інтелектуальну карту

Почніть з середини порожньої сторінки, записуючи або малюючи ідею, яку ви збираєтеся розвивати. Розробіть пов’язані підтеми навколо цієї центральної теми, з’єднавши кожну з них з центром лінією.

Повторіть той же процес для підтем, створюючи підтеми нижнього рівня на свій розсуд, з’єднавши кожну з них з відповідною підтемою.

Ще кілька рекомендацій:

Активно використовуйте кольори, малюнки і символи. Будьте якомога більш наочними, і ваш мозок буде вам вдячний.

Робіть назви тем як можна коротше, зводячи їх до одного слова або, ще краще, до зображення. Спокуса написати цілу фразу величезна, особливо в ваших перших ментальних картах, але завжди дбайте про можливості скоротити її до одного слова або цифри – так ваша ментальна карта буде набагато ефективніше.

Міняйте розмір, колір і вирівнювання тексту. Міняйте товщину і довжину ліній.

Надайте якомога більше візуальних підказок, щоб підкреслити важливі моменти. Кожна дрібниця допомагає задіяти ваш мозок.

Інтелектуальна карта
Інтелектуальна карта

Схожі статті

Домашні рогалики з густим повидлом готую за рецептом із маминого записника: таких в магазині не купити

Ароматні та смачні рогалики з повидлом приготувати зовсім нескладно, головне — це знайти правильний рецепт, про який ми сьогодні вам розповімо.

Цей рецепт просто знахідка! Мінімум продуктів і часу: найніжніший фруктовий зефір в домашніх умовах за 5 хв

Рецепт цих пружних зефірок до банального простий, а ваші діти будуть просто в захваті від цього смачного десерту. Для його приготування вам знадобиться всього 2 основних інгредієнта.

Беру солоні огірки і готую геніальний салат! Смачний рецепт з простих продуктів до посту і не тільки

Цей салат з солоними огірками виходить не лишем смачним і соковитим, а й ситним і поживним. Його можна готувати в піст і на кожен день. Рецепт дуже бюджетний.