В ході досліджень вчені виявили молекули, які запобігають старінню

Кожна людина хоч в раз в житті замислювалася про те, що старість вже наближається і як би хотілося відстрочити цей момент. Невже тепер це можливо?

Що ж це за молекули такі?

У Федеральній політехнічній школі Лозанни кілька швейцарських дослідників відкрили незвичайні нові молекули, які здатні перешкоджати і уповільнювати старіння клітин. Дані молекули отримали спеціальну назву – фермент RAD51, який бере активну участь у відновленні вже пошкодженої молекули ДНК. Вчені виявили і детально досліджували молекули TERRA – певний різновид некодуючих РНК, які відповідають за довжину і функцію теломер. Нагадаємо, що теломери – це кінцеві ділянки хромосом, і саме вони є індикаторами біологічного віку, так як чим вони коротші, тим на жаль швидше наближатиметься старість. Очевидно, що тепер стає зрозумілим, чому саме TERRA – така важлива молекула.

Вона накопичується на кінцях хромосом, що дає сигнал, що теломери терміново повинні стати довшим або що їх необхідно відновити. Фермент RAD51 же грає неймовірно важливу роль для прикріплення TERRA до теломери, так як саме цей фермент надає допомогу у відновленні пошкоджених молекул ДНК. Таким чином, виникає гібрид молекул РНК-ДНК. Також вчені встановили, що TERRA набагато більш ефективно реагує саме на укорочені теломери, і потім терміново починається робота по подовженню або відновленню, що значно впливає на процес старіння і уповільнює його.

Отже, якщо сприяти активному виділенню ферменту RAD51, то хто знає, можливо, це буде дієвий спосіб для винаходу еліксиру вічної молодості?

Популярне

Схожі статті

Царські хороми! Тіна Кароль навіть не намагається приховати свій розкішний 3-поверховий особняк (ФОТО)

Відома українська співачка Тіна Кароль живе у будинку, який свого часу їй подарував покійний чоловік Євген Огір. Як виглядають хороми артистки, в яких вона навела лад?

Готую 10 років, і всім подобається. Ця вечеря ніколи не набридає: картопляні биточки з цибулею і шпротами

Биточки - це універсальна ситна та смачна страва на будь-яку пору дня. Вона сподобається як дорослим, так і дітям і буде доречною на будь-якому столі. Саме такий рецепт ми сьогодні й підготували.

Їм і худну! Дуже смачний і соковитий салат “Розгрузочний” з 4-х інгредієнтів: такий можна і на свято подати

Салат за цим рецептом виходить не лише смачним, а й корисним і низькокалорійним. Ви можете їсти його навіть на ніч і не хвилюватися за власну фігуру.