Як втішити батька, котрий пережив втрату дитини

На жаль, в цьому світі ні від чого не можна бути застрахованим - може статися й таке горе, як втрата дитини. Але все ж необхідно знайти в собі сили впоратися з цією трагедією і йти далі.

Як взагалі йдуть справи з пологами?

Статистика видає досить сумні дані – 20% всіх вагітностей закінчуються втратами на ранніх термінах, а щороку пари переживають викидні або завмирання вагітності зовсім. На жаль, в суспільстві дана тема вельми табуйована, хоча з нею стикається величезна кількість сімей як в Україні, так і в інших країнах. Багатьом навіть уявити важко, наскільки це боляче – втратити своє  чадо, яке ще навіть не завжди народилося, але знайти розради для тих, хто дійсно пережив це, здається практично нереальним.

 

Не намагайтеся підбадьорити знеціненням проблеми

знецінення проблеми
Знецінення проблеми

«Принаймні це сталося в молодому віці», «так не переживайте ви так, все ще попереду», «зате зможете взятися за наступного» – це не фрази розради, а фрази, які більше додадуть болю, ніж спробують відвернути від нього. Те, що дитина ще не народилася або померла у перші дні свого життя не означає, що це незначна подія – воно повноцінно дорівнює втраті родича або близької коханої людини, а для самих батьків це ще гостріше відчувається. Тому, будь ласка, поставтеся з усім співчуттям і розумінням до людей, яких спіткала така трагедія.

 

Запропонуйте допомогу фахівця

Допомога психолога парі
Допомога психолога парі

Мати можливість поплакатися в дружню жилетку це, звичайно, добре, проте цього з дуже малою часткою ймовірності буде досить для горюющих батьків. Для них це занадто велика психічна травма, яка якщо і зможе заглушитися під впливом заспокійливих слів друзів, то спливе через деякий час і точно не найкращим чином. Запропонуйте парі звернутися до психолога або ж взяти участь в групових сеансах інших батьків, які пережили або переживають втрату дитини. Усвідомлення, що вони не одні в цьому світі і що на цьому життя не закінчується, заспокоїть і підтримає людей в біді.

 

Будьте хорошим другом

дружня підтримка
Дружня підтримка

Не намагайтеся відволікти батьків від їх горя – таким чином ви лише будете змушувати їх пригнічувати свої емоції і ховати їх глибоко всередині, ніж нашкодите ще більше. Покажіть, що прекрасно розумієте, що їм боляче, що ви готові пережити це разом з ними і будете поруч стільки часу, скільки їм на це буде потрібно. Дозвольте парі пропустити через себе весь біль, який вони відчувають, і пожити в ньому кілька днів – з часом він буде вщухати, а їм самим буде набагато легше і корисніше, ніж якби вони просто намагалися придушити в собі ці емоції.

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.