Арт-терапія: користь і переваги методу

Арт-терапія, яку іноді називають експресивним мистецтвом або художньої психологією, сприяє самопізнання і емоційного зростання.

Арт-терапія – це двоетапний процес, що включає як створення мистецтва, так і розкриття його змісту. Сягає корінням в теорії підсвідомого і несвідомого Зиґмунда Фрейда і Карла Юнга, вона заснована на передумові, що візуальні символи і зображення є найбільш доступною і природною формою спілкування з людським досвідом.

Пацієнтам рекомендується візуалізувати, а потім створювати думки і емоції, які вони не можуть висловити вербально. Потім отриманий твір мистецтва розглядається, і його значення інтерпретується пацієнтом. Аналіз творів мистецтва зазвичай дозволяє пацієнтові отримати певний рівень розуміння своїх почуттів і дозволяє їм конструктивно працювати над цими проблемами.

Арт-терапію зазвичай практикують у поєднанні з індивідуальною, груповою або сімейною психотерапією (або вербальна терапія). У той час як терапевт може дати критичне керівництво для цих дій, важливою особливістю ефективної розмовної терапії є те, що пацієнт / художник, а не терапевт, направляє інтерпретацію своїх творів мистецтва.

Арт-терапія
Арт-терапія

Арт-терапія, як доповнення до лікування

Арт-терапія може бути особливо корисним засобом лікування для дітей, які часто мають обмежені мовні та комунікативні навички. Малюючи або візуально висловлюючи свої почуття, навіть якщо вони не можуть ідентифікувати або позначити емоції, у більш молодих пацієнтів є відправна точка для вирішення цих проблем. Арт-терапія також корисна для підлітків і дорослих, які не можуть або не хочуть висловлювати свої думки і почуття словами.

Крім використання в лікуванні психічних захворювань, арт-терапія також використовується в якості додаткової терапії до традиційної медицини для лікування захворювань і станів, заснованих на біології. Взаємозв’язок між психічним і фізичним здоров’ям добре задокументований. Арт-терапія використовується в процесі лікування для зняття стресу і розвитку механізмів подолання, щоб задовольнити як фізичні, так і психічні потреби пацієнта.

Хоча арт-терапія традиційно зосереджувалася на візуальних середовищах (картини, скульптури, малюнкитощо), деякі постачальники психіатричних послуг розширили це визначення, включивши в нього музику, кіно, танці і інші художні жанри.

Користь арт-терапії

Самопізнання. У найбільш успішному разі арт-терапія викликає емоційний катарсис (відчуття полегшення і благополуччя через розпізнавання і визнання підсвідомих почуттів).

Особисте задоволення. Створення відчутної нагороди може зміцнити впевненість у собі і розвинути почуття власної гідності. Особисте задоволення відбувається як від творчої, так і від аналітичної складових процесу.

Розширення можливостей. Арт-терапія може допомогти людям візуально висловити емоції і страхи, які вони ніколи не могли висловити звичайними засобами, і дати їм деяке почуття контролю над цими почуттями.

Розслаблення і зняття стресу. Хронічний стрес може завдати шкоди як розуму, так і тілу. Він може послабити і пошкодити імунну систему, викликати безсоння і депресію, а також викликати безліч проблем з кровообігом (наприклад, високий кров’яний тиск, атеросклероз і серцеву аритмію). При використанні окремо або в поєднанні з іншими методами релаксації, такими як керовані образи, арт-терапія може бути потужним засобом зняття стресу.

Полегшення симптомів і фізична реабілітація. Арт-терапія також може допомогти людям впоратися з болем і сприяти фізіологічного зцілення, виявляючи і працюючи над проблемами гніву, образи і інших емоційних стресів.

Користь арт-терапії
Користь арт-терапії

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.