Сухість піхви: причини, ефективне лікування

Від сухості піхви страждають 25% жінок до настання менопаузи. Чому так відбувається і що робити - читайте далі.

Причини

Стрес, неспокій і перевтома: незалежно від його походження, стрес викликає погану змазку стінок піхви. Найбільш схильні до стресу жінки в постменопаузі. Поряд з втомою і страхом це один з перших факторів, які блокують процес сексуального збудження і природного зволоження піхви.

Прийом певних ліків: якщо вам необхідно приймати антидепресанти, засоби для лікування акне, гіпотензивні препарати, судинозвужувальні, антигістамінні, протизаплідні таблетки або інші препарати, обов’язково уважно прочитайте інструкцію. Хоча ліки можуть викликати сухість у роті, воно також може висушити інші слизові оболонки і привести до сухості піхви. Якщо ви сумніваєтеся, не соромтеся звертатися за порадою до лікаря.

Хіміотерапія і променева терапія також можуть збільшити ризик сухості піхви.

Менопауза: під час менопаузи гормональні порушення, а також дефіцит естрогену неминучі і викликають дисбаланс вагінальної змазки.

Гормональні порушення (зниження рівня естрогенів) і порушення функції яєчників.

Вагітність: протягом перших 3 місяців вагітності жінка може страждати від скороминущої сухості піхви, яка зазвичай проходить, як тільки область тазу знову починає наповнюватися кров’ю.

Грудне вигодовування також може бути джерелом гормонального збою.

Вагінальні інфекції.

Споживання тютюну: через судинозвужувальний ефект, викликаного нікотином.

Вживання алкоголю: джерело зневоднення організму.

Відсутність або рідкість статевого акту.

Симптоми

Сухість піхви проявляється недостатнім зволоженням піхви. Серед ознак: почервоніння зовнішніх статевих органів, свербіж, подразнення або місцеве запалення. Крім того, ця інтимна сухість може викликати підвищену чутливість до інфекцій і відбитися на житті пари, оскільки вона може викликати біль під час сексу або навіть зниження лібідо.

Лікування

Гормональна терапія

Лікування на основі естрогену, зазвичай використовується у вигляді вагінального крему, свічки, вагінального кільця або навіть гелю, є ефективним засобом проти сухості піхви. Вони показані особливо в запущених випадках сухості піхви. У менш запущених випадках більше рекомендуються лубриканти і зволожувачі.

Деякі продукти, такі як, наприклад, свічки або вагінальні таблетки, містять крім гормону, такого як естріол, також бактерії Lactobacillus acidophilus.

Використання змазок

Сухість піхви часто є джерелом дискомфорту і болю під час статевого акту. Саме з цієї причини може бути корисно використання змазок. Будьте обережні, використання цього типу продуктів вимагає дуже великих запобіжних заходів, не забудьте порадитися з фармацевтом.

Бажано вибирати лубриканти на силіконовій або водній основі замість змазок на масляній або нафтовій основі, які можуть зробити презервативи пористими і подразнювати слизові оболонки.

Деякі лубриканти містять гіалуронову кислоту, вітамін PP та гліцерин. Ці продукти мають ту перевагу, що одночасно зволожують і змащують піхву. Ця регідратація може тривати від кількох годин до кількох днів. Ці гелі особливо підходять для щоденного використання жінкам в постменопаузі.

Зволожуючі засоби для піхви

Зволожуючі засоби діють на тканину піхви, зокрема, збільшуючи кількість води в клітинах стінки. На відміну від лубрикантів, які не змінюють тканини, зволожуючі засоби в будь-якому випадку можуть допомогти позбавитися від сухості піхви. Зазвичай зволожуючі креми наносяться від 2 до 5 разів на тиждень в піхву і навколо неї.

Природні засоби

Багато рослин, такі як шавлія, соєві боби, льон або циміцифуга, відомі своїми перевагами проти сухості піхви. Завдяки вмісту фітоестрогену вони здатні активувати природне зволоження. Незважаючи на ефективність цих рослин, уникайте самолікування, рада фітотерапевта має важливе значення, тому що фітоестрогени можуть бути протипоказані деяким людям.

сухість піхви
Сухість піхви

Схожі статті

З цим тістом тонкі млинці виходять смачні та ніколи не порвуться: всі, хто пробував тепер випрошують рецепт

Приготувати тонкі та ароматні млинці інколи може здаватися завданням із зірочкою. Проте завдяки правильному підбору інгредієнтів та техніці, смаження млинців можна перетворити у приємну справу.

Чомусь майже ніхто так не готує гречку, а дарма: вдвічі смачніше, ніж всі звикли. Моя вдала імпровізація

Гречка має дуже своєрідний насичений смак і ця крупа "самостійна", але це не значить, що з нею не можна експериментувати. Цей рецепт саме на такий випадок.

Подружка приїхала з Грузії і навчила, як зробити хачапурі за 5 хвилин: без замішування тіста. Вже на досвіді

Приготувати хачапурі можна у найкоротші терміни, якщо взяти листкове тісто та сир сулугуні. Виходить справжня смакота, від якої неможливо відірватися. За 5 хвилин підготуєте, за 15 спечеться.