4 випадки, коли чашка кави – не найкращий варіант

Як би ми не любили каву, бувають такі ситуації, коли її краще не пити. Про такі випадки читайте далі.

Безліч досліджень пов’язує каву з такими перевагами, як зниження ризику деменції, підвищення метаболізму і зниження ризику раку шкіри. І, звичайно ж, є приголомшливий ефект енергії, який запалює нас вранці і допомагає подолати незліченні спади енергії в середині дня.

Але було б безвідповідально виокремлювати тільки хороше. Дослідження показують, що в певних ситуаціях краще відмовитися від кави, або зменшити її кількість, щоб уникнути ряд побічних ефектів від підвищеної тривожності до раку і виснаження.

Ось 4 випадки, коли кава може підірвати ваш здоровий спосіб життя.

Якщо кава занадто гаряча

Занадто гаряча кава
Занадто гаряча кава

Відповідно до нового звіту Всесвітньої організації охорони здоров’я, вживання гарячих напоїв при температурі вище 65 °C може збільшити ризик раку стравоходу. У кав’ярнях каву варять при температурі в середньому від 62 °C до 85 °C, домашні кавоварки варять каву при температурі приблизно 85 °C. Якщо додати трохи молока або вершків, можна знизити температуру, але всього на декілька градусів. Найкраще рішення? Потерпіти. Чашці чорної кави в керамічної гуртку на 300 мл зазвичай потрібно близько 5 хвилин, щоб охолодитися до безпечної температури 65 °C.

Якщо ви схильні до занепокоєння

При занепокоєння кави не кращий варіант
При занепокоєнні кава не кращий варіант

Якщо ви відчуваєте себе на межі, частково в цьому може бути винна випита чашка кави. За словами Алі Міллера, дипломованого дієтолога і автора книги Naturally Nourished, кофеїн надає стимулюючу дію на нервову систему, – він викликає викид гормону стресу кортизолу, що посилює занепокоєння і проблеми зі сном, особливо у людей з певними нервовими розладами. Щоб зменшити вплив кофеїну, подумайте про те, щоб пити не більше однієї-двох невеликих чашок кави або перейти на каву без кофеїну, і припиніть пити приблизно за 6 годин до сну.

Коли ви сильно недосипаєте

Якщо ви ддолго не висипається кави вам не допоможе
Якщо ви довго не висипалися кава вам не допоможе

Нове дослідження показує, що кофеїн перестає бути ефективним для поліпшення пильності, коли ви спите менше 5 годин протягом 3 ночей поспіль. Причина: нестача сну викликає таке різке зниження когнітивних функцій, що ніяка кількість кофеїну не може його подолати. Якщо вам здається, що ви не можете спати хоча б 7 годин на добу, повністю відмовтеся від кави і порімайте на 20 хвилин, коли рівень енергії падає, що, як показують дослідження, може допомогти вам подолати симптоми недосипання і поліпшити пильність краще, ніж кофеїн .

Коли ви п’єте каву рано вранці

 "Краще

Приготування кави о 6 годині ранку не йде на користь вашому енергетичному рівню. Це тому, що в перші пару годин після пробудження рівень гормону стресу кортизолу знаходиться на максимальному рівні, що насправді дає вам природний заряд енергії.

Експерти сходяться на думці, що найкращий час для першої чашки – десь між 10:00 і 12:00, коли рівень кортизолу починає падати. Таким чином, ви скористаєтеся природним зарядом свого тіла і заощадите дозу кофеїну до тих пір, поки він вам дійсно знадобиться.

Для людей, яким важко контролювати такі стани, як високий кров’яний тиск, діабет і гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, мінуси надлишкового кави можуть переважити плюси.

Популярне

Схожі статті

Без нього чай пити не можемо. Найкращий десерт: пишний і ніжний бісквіт. Навіть розпушувача не треба

Пишний і повітряний бісквіт із рум'яною скоринкою - найочікуваніший десерт для сімейного чаювання. Вам для його приготування навіть не знадобиться розпушувач. Випічка вийде з першого з першого разу.

Ектор Хіменес-Браво особливо не заморочується: робить на паски глазур із 2 інгредієнтів. Каже – ідеальна

Ектор Хіменес-Браво поганого не порадить. На цей раз шеф-кухар вирішив поділитися з українцями рецептом ідеальної глазурі для пасок. Готується зі згущеного та сухого молока.

Мій ходовий суп. Я готую його 3 рази на тиждень, а просять ще! Дуже смачний супчик з сирними кульками

Суп з сирними кульками з задоволенням будуть їсти і дорослі і діти. Він виходить наваристим і має яскравий смак. Готується цей суп досить просто та швидко.