Прослуховування улюбленої музики приносить задоволення: дослідження

Вчені провели дослідження, в якому з'ясували, що відбувається з нашим мозком під час прослуховування улюбленої музики.

Щоб почати свій день в гарному настрої, немає нічого кращого, ніж слухати улюблену музику. Це було б навіть корисно для мозку, згідно з висновками дослідження, проведеного вченими з Бургундського університету Franche-Comté, опублікованого в журналі Frontiers in Neuroscience.

Активується система винагороди мозку

Вчені підтверджують, що музика здатна викликати позитивні емоції, при цьому активуючи систему винагороди мозку. Дослідники у  своїй роботі хотіли розшифрувати точний феномен: коли людина відчуває приємний «музичний озноб», слухаючи улюблену пісню в машині, на концерті або навіть сидячи на дивані. Вони використовували електроенцефалографію, щоб зв’язати цей тип ознобу з кількома областями мозку, які беруть участь в активації систем винагороди і задоволення. Таким чином було відскановано мозок 18 осіб, які регулярно відчувають мурашки по шкірі при прослуховуванні своїх улюблених мелодій.

Реагують відразу 3 різних ділянки мозку

В анкеті учасників попросили вказати, коли вони відчули цей озноб, і оцінити ступінь свого задоволення. «Учасники нашого дослідження змогли точно визначити «тремтячі» моменти в піснях, але більшість музичних відчуттів відбувалося в багатьох частинах семплів, а не тільки в заплановані моменти», – каже Тібо Шабен, автор дослідження. Коли учасники відчували озноб, кожен раз дослідники спостерігали певну електричну активність в декількох областях мозку: орбитофронтальной корі, додаткової моторної області і правої скроневої частки.

Перша область бере участь в обробці емоцій, друга, розташована в середині мозку, бере участь в управлінні рухами, а третя область, розташована в правій частині мозку, бере участь в обробці слуху і сприйнятті музики. Виявляється, що ці області працюють разом, щоб обробляти музику, запускати системи винагороди мозку, а потім виділяти дофамін, гормон «гарного самопочуття» і нейромедіатор.

Зв’язок між музикою і дофаміном

«Той факт, що ми можемо виміряти це явище за допомогою електроенцефалограми, надає можливості для вивчення в інших контекстах, в більш природних сценаріях і в групах. Це хороша перспектива для пошуку музичних емоцій», – додає професор Тібо Шабен.

«Найбільш інтригуючим є те, що музика, схоже, не має для нас біологічної користі. Однак участь дофаміну і системи винагороди в обробці музичного задоволення передбачає спадкову функцію музики. Ми хочемо виміряти, як мозок і фізіологічна активність декількох учасників поєднуються в природному і соціальному музичному контекстах. Наступним кроком в дослідженні буде більш глибоке вивчення цього дуже цікавого феномена «музичного задоволення» з метою кращого розуміння того, чому музика приносить таке задоволення, і відкриття того, чому вона важлива в житті людини», – кажуть автори дослідження.

Прослуховування улюбленої музики
Прослуховування улюбленої музики

Схожі статті

Ніколи не виливаю олію від шпротів. Після цього рецепту й у вас рука не підніметься: паштет-намазка на хліб

Намазку на хліб можна приготувати з того, що є в холодильнику. Навіть залучити олію з банки, яка залишилася від шпротів. Такий паштет для перекусу буде те, що треба.

Жодне свято не обходиться без цього рулету: у м’ясний фарш загортаю оригінальну начинку. Це мега смачно!

М'ясний рулет зі шпинатом – смачна та ситна страва, яка прикрасить будь-який святковий стіл. Ця закуска вийде нереально апетитною. Спробуйте!

Дізналася рецепт найкращої закуски для будь-якого застілля. Йдуть як насіння: м’ясні ковбаски “Джерікі”

На застіллях завжди присутні напої, а відповідно і закуски. Чудову закуску можна приготувати і вдома. Сьогодні ми підготували рецепт м'ясних в'ялених ковбасок, які ідеально підходять для цієї ролі.