Неприємний запах поту: чому з’являється і як його прибрати

Всі ми розуміємо, що потовиділення - це природний процес. Однак неприємний запах, який виникає коли ми потіємо, може привести до дискомфорту.

Потовиділення – це спосіб вашого тіла регулювати температуру. Хоча сам по собі піт практично не має запаху, бактерії використовують його як живильне середовище і швидко розмножуються. Те, що ви відчуваєте, – це продукти, пов’язані з бактеріями, що руйнують кератиновий білок на поверхні вашої шкіри.

Інший термін для позначення запаху тіла – бромгідроз.

Причини неприємного запаху

Неприємний запах виникає в період статевого дозрівання через підвищення рівня гормонів, які називаються андрогенами. Ці гормони не активні до статевого дозрівання. Ось чому запах тіла не проблема, коли ти маленький. Коли ці гормони активні, деякі речі можуть погіршити запах, в тому числі:

  • важкі вправи;
  • тепла або спекотна погода;
  • зайва вага;
  • зміни гормонів;
  • захворювання, такі як діабет, хвороба печінки або нирок;
  • деякі ліки, наприклад антидепресанти;
  • дієта: деякі жирні продукти, масла або продукти з сильним запахом, такі як часник, каррі і цибулю, можуть проникати через пори і викликати неприємний запах тіла.

Звідки у мене запах поту?

Хоча запах поту зазвичай пов’язаний з пахвами, бактерії також можуть викликати запах в паху, області ануса, верхній частині стегон і стоп, а також в інших місцях. Ретельне миття шкіри вологою мочалкою з милом, особливо ділянок, схильних до потовиділення, може допомогти запобігти появі цього запаху.

Смердючі ноги також можуть бути причиною неприємного запаху взуття. Може допомогти обробка взуття дезодорантом, що відпускається без рецепта. Крім того, по можливості надіньте товсті вбираючі шкарпетки.

Засоби від неприємного запаху

Спробуйте розчин перекису водню і води для боротьби з запахом поту. Використовуйте 1 чайну ложку перекису (3%) на 1 склянку  води. Протріть уражені ділянки (пахви, ступні, пах) мочалкою. Це може допомогти знищити деякі бактерії, що викликають запах.

Якщо піт під час тренувань – ваша причина запаху №1, часто періть тренувальний одяг. Пітний спортивний одяг – це розсадник бактерій.

Змініть свій раціон. Уникайте продуктів, що викликають неприємний запах тіла. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем або дієтологом, перш ніж кардинально змінити свій раціон.

Якщо у вас підвищене потовиділення (гіпергідроз), зверніться до лікаря. Є кілька варіантів для тих, у кого сильне потовиділення і хто хоче більш агресивне лікування. Крім того, певні проблеми зі здоров’ям можуть призвести до надмірного потовиділення. Ваш лікар може поставити діагноз і призначити лікування.

Запобігання неприємного запаху

Кращий спосіб позбутися від запаху  поту – це профілактика. Якщо ви хочете позбутися від запаху, візьміть до уваги наступні поради:

  • Приймайте ванну або душ щодня.
  • Регулярно періть одяг і обов’язково носіть чистий.
  • Намагайтеся уникати продуктів з сильним запахом, які можуть просочитися через пори.
  • Наносіть антиперспірант перед сном. Це дає продукту можливість працювати, поки ви спите і не потієте. Якщо ви наносите антиперспіранти вранці після душу, піт, що накопичився, змиє засіб і зробить вас беззахисним перед денним потовиділенням. Пам’ятайте, дезодоранти не запобігають потовиділення. В основному вони маскують запах поту на шкірі.
  • Антиперспіранти – це хімічні речовини, що зменшують потовиділення. Багато препаратів-антиперспірантів також містять дезодорант, який допомагає маскувати запах. Переконайтеся, що використовуваний вами продукт містить дезодорант і антиперспірант.
  • Тримайте пахви сухими. Бактеріям складно розмножуватися на сухих ділянках тіла. Регулярне гоління пахв також допоможе запобігти накопиченню бактерій і зменшить потовиділення і запах.
Неприємний запах
Неприємний запах

Схожі статті

Старший син Сергія Реброва від першого шлюбу опікується меншими: як виглядають нащадки футбольного тренера

49-річний Сергій Ребров, який нині тренує збірну України з футболу, має дорослого старшого сина від першого шлюбу та двох молодших, яких йому подарувала друга дружина Анна.

Салат з капусти як у радянській їдальні: бабуся підказала, як зробити “той самий” смак. Просто і дуже смачно

Салат з капусти – дуже смачна, поживна і корисна страва, яку зможе приготувати абсолютно кожен. Він добре поєднується з будь-якими м'ясними додатками і гарніром, так само його можна подавати окремо.

Якщо хочеться смачненького та солоденького, готую медові тістечка: кращого десерту до чаю годі й шукати

Кращого десерту до чаю, аніж шоколадне тістечко з ягідним прошарком та яскравою цитрусовою ноткою, годі й шукати. А якщо зважити, що у складі є ще й мед, то це й справді щось неймовірне.