Ліки, від яких набираєш вагу

Було доведено, що деякі ліки сприяють збільшенню ваги. Як пояснити це явище? Що це за препарати?

Деякі ліки мають побічний ефект збільшення ваги. Залежно від застосовуваного лікування збільшується накопичення жиру, спостерігається тяга до їжі, зменшується відчуття ситості, стимулюється апетит, порушується гормональна система тощо.

Виною всьому ліки

Є багато препаратів, що викликають набір ваги. Серед них можна назвати наступні.

Антидепресанти впливають на нейротрансмітери. Під час їжі тіло посилає в мозок повідомлення про ситість. Це повідомлення може не дістатися до місця призначення або змінитися, якщо ви приймаєте антидепресанти. Результат очевидний: ми їмо більше і набираємо вагу.

Кортикостероїди зазвичай призначають при запаленні. Їх побічний ефект – затримка води і, як наслідок, збільшення ваги. Це відбувається протягом усього лікування, яке може тривати протягом довгого часу.

Нейролептики – це препарати, які призначаються при станах, що впливають на центральну нервову систему. Їх особливість полягає в зменшенні почуття ситості, але також в стимуляції голоду і спраги. Збільшення ваги відбувається автоматично протягом перших тижнів лікування.

Протизаплідні таблетки можуть викликати збільшення ваги, пов’язане з гормональними збоями. Однак слід зазначити, що сьогоднішні таблетки значно менше впливають на організм і що збільшення ваги турбує менше 10% пацієнтів.

Стабілізатори настрою – це лікарські препарати, що приймаються людьми з біполярним розладом. Їх ефекти такі ж, як у нейролептиків. Оскільки ці препарати призначаються на все життя, вони впливають на вагу пацієнтів.

Снодійні та деякі ліки від алергії знижують метаболізм. Тіло споживає менше калорій, що призводить до збільшення ваги.

Нарешті, деякі важкі методи лікування, включаючи ліки, які допомагають боротися з раком або ВІЛ, можуть викликати збільшення ваги.

Що робити?

Якщо ваші ліки викликають збільшення ваги, вам слід обговорити з лікарем можливі варіанти. Можливо, вдасться змінити лікування. Якщо ні, будьте обережні. Рекомендується дотримуватися дієти, більше займатися спортом, підтримувати в нормі водний баланс і стежити за своєю вагою.

Також можливе спостереження у діетолога.Спеціаліст візьме до уваги прийняті препарати, щоб забезпечити подальше спостереження і запобігти набір ваги.

Ліки, від яких набираєш вагу
Ліки, від яких набираєш вагу

Схожі статті

Рецепт випросила у кухаря в грецькому ресторані. Виходить дуже незвично і смачно: голубці у новому втіленні

Голубці знайомі та звичні всім нам. Здається, ця абсолютно звичайна страва вже нічим не може здивувати. Сьогодні ми підготували рецепт, який покаже голубці з нового, незвичного та пікантного боку.

Сир, який я покладу у великодній кошик: готую сама і дуже просто. Смачнішого для мене взагалі не існує

Сир люблять усі, але найчастіше ми його купуємо, побоюючись готувати самостійно. Виявляється, приготувати його в домашніх умовах досить просто та недовго. Саме такий рецепт ми сьогодні і підготували.

Картопляне пюре смачніше, ніж у ресторані: все завдяки лише одному секретному інгредієнту. Моя імпровізація

Картопляне пюре - найпростіша класична страва. Усі ми добре її знаємо, жодне застілля без неї не обходиться. Сьогодні ми підготували рецепт, який відкриє пюре по-новому, завдяки одному інгредієнту.