Небадьорий ранок: чому ми прокидаємося втомленими і що з цим робити

Причин втоми при пробудженні може бути кілька. До цього явища не можна ставитися легковажно, тому що ця втома може бути пов'язана з психічною або фізичною проблемою.

Потреби у сні сильно розрізняються у різних людей і вікових груп. Наприклад, доросла людина в середньому спить від 7 до 8 годин на добу, але деяким потрібно від 11 до 12 годин, щоб відчути себе відпочилим. Тому ідеальна тривалість сну індивідуальна для кожної людини.

Коли сон не дає відпочинку і не є справжнім відпочинком, ми можемо відчувати втому, коли прокидаємося: вставати стає важко. У разі втоми повсякденна діяльність, яку зазвичай легко виконати перетворюється на рутинну роботу.

«Сон є прекрасним індикатором загального стану здоров’я людини і його відносин з навколишнім середовищем», – вважає доктор Валакст, дослідник у відділенні INSERM (Національний інститут охорони здоров’я та медичних досліджень у Франції), що спеціалізується на вивченні сну і сновидінь.

Психічні аспекти

Відчуття відсутності відпочинку може бути викликане стресом, перевтомою на роботі, занадто інтенсивним дозвіллям або навіть незбалансованим або недостатнім харчуванням. Щоб зрозуміти, звідки взялася ця втома, необхідно проаналізувати зміни, які могли статися останнім часом у вашому житті. Втома після пробудження – це один із сигналів, що посилаються організмом, щоб дозволити пацієнтові зрозуміти, що його спосіб життя не підходить для нього.

Втома і хвороба

Стан втоми після пробудження, яке триває кілька тижнів, може бути попереджуючим ознакою хвороби, тому що багато захворювань можуть проявлятися цими симптомами. Будь то втома, викликана виснажливим захворюванням, таким як грип, остеоартрит, рак, або тихим станом, наприклад анемією або захворюванням щитовидної залози, важливо не ставитися легковажно до відновного сну і негайно звернутися до фахівця.

Ця незрозуміла втома також може бути ознакою апное уві сні. Сплячий іноді блокує дихання, що викликає зниження оксигенації крові і змушує серце працювати більше, щоб заповнити цей недолік кисню. Сплячий з апное уві сні часто прокидається втомленим і не усвідомлює, що сталося.

Що робити, якщо прокидаєшся втомленим
Що робити, якщо прокидаєшся втомленим

Змініть свій спосіб життя

Важливо змінити певні звички, щоб краще спати і уникнути будь-якого ризику втоми при пробудженні.

Висипання – перше правило, якого потрібно дотримуватися, щоб не відчувати втоми при пробудженні. Для цього потрібно прислухатися до свого тіла (позіхання, важкі повіки, поколювання в шиї …).

Регулярні заняття спортом дозволяють розслабитися, скинути тиск, накопичений протягом дня, і втомити своє тіло, щоб ви могли по-справжньому спокійно спати.

Дотримуйтеся збалансованої дієти і пийте не менше 1,5 л води в день.

Обмежте вживання алкоголю і сигарет, які шкідливо впливають на якість сну. Алкоголь і нікотин викликають дуже порушений сон (часті пробудження, скорочення тривалості глибокого сну тощо).

Уникайте занадто сильних подразників перед сном, будь то слухові, інтелектуальні або візуальні (екран комп’ютера, занадто багато світла, відеоігри тощо).

Натуральні засоби

Щоб боротися з цією втомою, можна використовувати багато харчових добавок і рослин. Ліки з кофеїном, вітаміном С або залізом можуть бути використані для протидії цій постійній втомі завдяки їх тонізуючим властивостям.

Фітотерапія – також хороший спосіб зняти тимчасову втому. Трав’яні чаї з зеленого анісу, червоного винограду або розмарину можуть бути дуже хорошими засобами від втоми. А також родіола, лимонник і женьшень.

Прийом антиастеників (амінокислот, мінералів, вітамінів, стимуляторів, відновників, тоніків тощо) також може допомогти вам відчути себе більш тонізуваним і збудженим.

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.