7 помилок про холестерин, в які пора перестати вірити

Про холестерин існує безліч припущень, які дуже далекі від правди. Проливаємо світло на деякі з них.

Холестерин – це завжди погано

Неправда. Це основний компонент наших клітин, необхідний для функціонування наших гормонів, для синтезу вітаміну D, для перетравлення ліпідів.

Так в чому ж різниця між хорошим і поганим холестерином? Насправді холестерин тільки один, але його переносять два типи білків з різними функціями. Ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ) збирають надлишок холестерину в органах і повертають його в печінку, де він обробляється, перш ніж буде виведений з організму. Це «хороший» холестерин.

ЛПНЩ (ліпопротеїни низької щільності) переносять холестерин з печінки в усі клітини (які його потребують). Надлишки залишаються в крові, і можуть відкладатися в артеріях і утворювати плями жиру. Це поганий холестерин.

Холестерин і зайва вага пов’язані

І правда і неправда. Зайві кілограми – це фактор ризику високого холестерину, але ви можете бути стрункими і мати високий холестерин, тому що ваше тіло виробляє його занадто багато. “Ця гіперхолестеринемія має генетичне походження. Щоб визначити це, може бути корисно дізнатися, чи були випадки раннього інфаркту у предків”, – повідомляє Лоуренс Плюмей, дієтолог.

Не можна їсти яйця, коли у вас підвищений холестерин

Неправда. Якщо в жовтку і багато холестерину, дві третини – це “хороші” ненасичені жири. У 2015 році команда з Єльського університету показала, що вживання одного або двох яєць на день протягом шести тижнів не зробило негативного впливу на ліпідний баланс. Так навіщо позбавляти себе цього поживного скарбу? Він містить білки відмінної якості, вітаміни (E, B12, фолієву кислоту, бета-каротин) і йод. До того ж він дуже недорогий і ситний.

Ліки (статини) не завжди допомагають

І правда і неправда. “Коли високий рівень холестерину пов’язаний з неправильним харчуванням, дієту пацієнта необхідно збалансувати, уникаючи надлишку жирної, солодкої їжі та алкоголю, – каже доктор Плюмей, – через два місяці, якщо знизиться холестерин ЛПНЩ, пацієнт зможе обходитися без ліків, інакше лікар призначить терапію статинами”.

З іншого боку, “генетична гіперхолестеринемія є результатом медикаментозного лікування, призначеного з 5-6 років і триває протягом тривалого часу”, – пояснює лкар Плюмей.

Якщо у мене немає симптомів, значить, у мене немає холестерину

Неправда. Холестерин – це так зване «тихе» порушення обміну речовин, що означає, що його клінічні прояви вкрай рідкісні. Зазвичай вони виникають при розвитку серцево-судинних ускладнень.

Саме з цієї причини людям з групи ризику необхідно обстеження. До групи ризику входять: ті, у кого є сімейна історія холестерину або у кого є пов’язані фактори ризику, наприклад люди з високим кров’яним тиском, курці, діабетики, з ожирінням або ті, хто вже переніс серцевий напад.

Холестерин в основному пов’язаний з цукром

Неправда. Холестерин має кілька джерел. З точки зору харчування, йому сприяє надлишок жиру, зайва вага і недостатнє споживання клітковини.

Однак цукор може впливати на холестерин, коли він поєднується з тригліцеридаміи.

Якщо у мене немає сімейного анамнезу, у мене немає ризику холестерину

Неправда. Ризик холестерину збільшується, якщо є сімейний анамнез. Але, можливо страждати від холестерину без сімейного анамнезу. У будь-якому випадку, коли є спадковий фактор, необхідно провести скринінг, завдяки аналізу крові.

"Хороший" і "поганий" холестерин
“Хороший” і “поганий” холестерин

Схожі статті

Цей пиріг з лаваша нагадує хачапурі, тільки готується набагато швидше. Чоловік випрошує 7 днів на тиждень

Ароматна та неймовірно смачна ачма з сиром чудово доповнить ваш щоденний раціон, а домашні будуть задоволені та нагодовані. Скоріше записуйте рецепт!

Помер батько Ані Лорак: артистка відреагувала на смерть рідної людини та показала своє фото з татом

Відома артистка Ані Лорак відреагувала на новини про смерть свого тата. Знаменитість опублікувала в соцмережі їхнє спільне фото та поділилась власними емоціями з приводу новини.

Коли вдома є старий лаваш та 1 яйце, готую цю просту закуску: рецепт моєї ледачої “подружайки”. Ділюсь

Здивувати гостей можливо, якщо знати правильні рецепти. Розповідаємо про найсмачнішу закуску з яєць і старого лаваша, з яких можна приготувати кулінарний шедевр.