Фарингіт: що це таке і як його лікувати

Фарингіт - поширена ЛОР-інфекція, особливо у дітей. Через що вона з'являється і як лікувати - читайте далі.

Фарингіт – запалення глотки, викликане інфекцією вірусного (частіше) або бактеріального (рідко) походження.

Форми фарингіту

Залежно від тривалості симптомів розрізняють дві основні форми фарингіту. Найчастіше зустрічається гострий фарингіт: він може тривати від кількох днів до тижня. Рідше хронічний фарингіт може тривати кілька тижнів або навіть місяців. Також слід зазначити, що якщо запалення поширюється не тільки на глотку, а й на інші області, йдеться більше про ангіну (запаленні глотки і мигдалин), ринофарингіт (інша назва застуди: запалення слизових оболонок носа і глотки) або ларінгофарінгіт (запалення гортані і глотки).

Причини

Фарингіт – поширене захворювання, часто виявляється в контексті запалення або місцевої інфекції, часто вірусної, рідше бактеріальної. Інші фактори можуть викликати фарингіт, такі як вплив пилу, отруєння тютюном, тривалий вплив кондиціонера або хронічний синусит.

Які симптоми фарингіту?

При гострому фарингіті симптоми досить сильні, але, на щастя, зникають протягом декількох днів. В основному це:

  • виражений біль в горлі;
  • біль при ковтанні або ковтанні їжі;
  • відчуття сухості в горлі;
  • вологий або сухий кашель;
  • висока температура;
  • нежить або закладеність носа;
  • біль у вухах (цей біль не обов’язково означає, що у вас вушна інфекція).

При хронічному фарингіті біль в горлі часто буває менш інтенсивною, але зберігається з плином часу. Лихоманка буває дуже рідко. З іншого боку, важливо відчуття сухості, що змушує часто відкашлювати.

Як лікувати фарингіт?

“У більшості випадків фарингіт проходить мимовільно без спеціального лікування. Однак рекомендується проконсультуватися з лікарем, якщо ваші симптоми дуже сильні і/ або якщо ви не помітили поліпшення через 48 годин”, – каже доктор Клер Левандовскі, фахівець загальної медицини.

Більшість фарингітів мають вірусне походження (від 50 до 90% в залежності від віку) і успішно розвиваються протягом декількох днів без будь-якого лікування.

Лікування спрямоване тільки на полегшення симптомів за допомогою знеболюючих, жарознижуючих засобів і ліків від кашлю.

Крім того, ви також можете використовувати альтернативну медицину, таку як гомеопатія або ароматерапія (наприклад, ефірна олія евкаліпта і ніаулі). Прикладаючи до горла холодний компрес з капустяного листя, також можна полегшити біль. Антибіотики потрібні тільки при фарингіті бактеріального походження.

фарингіт
фарингіт

Схожі статті

Королева чи султанша? Раміна Есхакзай показала, як виглядала задовго до зустрічі з Віталієм Козловським

Раміна Есхакзай потішила публіку новими фактами про себе. Разом зі своєю мамою вона відповіла на запитання, які найбільше цікавили її шанувальників.

За пів року до розлучення Волошин подарував Трінчер елітний Порш за 70 тисяч доларів: чи забрав авто назад

Роман Анни Трінчер з Олександром Волошиним був не довгим, але дуже яскравим. Пара рік зустрічалася, потім ще рік жила в шлюбі й врешті розлучилася. Дізнаймося, як зірки ділили майно.

Смачно та корисно: коли потрібно швидко нагодувати домашніх, готую ліниві вареники. Ще жоден не розварився!

Приготуємо ліниві вареники, які нагадають смак дитинства. М'які, ніжні, гарно тримають форму, а головне — не розваряться в процесі варіння. Спробуйте!