Як перевірити здоров’я серця: просто підніміться по сходах

Дослідники з лікарні Ла-Корунья в Іспанії розробили простий тест, який допоможе виявити ішемічну хворобу серця.

В даний час дослідники працюють над тестом, щоб визначити, чи може людина пройти 4 сходових прольоти менше ніж за 60 секунд, успіх якого буде синонімом гарного здоров’я серця. Мета дослідження – вивчити взаємозв’язок повсякденній діяльності з результатами стрес-тестів в лабораторії.

“Метою було знайти простий і недорогий метод оцінки здоров’я серця. Це може допомогти лікарям перевіряти пацієнтів для подальшого обстеження “, – відзначає один з авторів дослідження, лікар Хесус Петейро.

Як проводилося дослідження

У дослідженні брало участь 165 осіб з симптомами, які підходять для проведення стрес-тестування через відому або передбачувану ішемічну хворобу серця.

Здатність до фізичного навантаження вимірювали в метаболічних еквівалентах (МЕТ), або швидкості витрати енергії, або використання кисню при спокійному сидінні.

Наприклад, при легкій фізичній активності (стояння, повільна ходьба) потрібно менше 3 МЕТ, при фізичній активності середньої інтенсивності (швидка ходьба) потрібно від 3 до 6 МЕТ, а при фізичній активності високої інтенсивності (біг підтюпцем, гра в футбол) – більш 6 МЕТ.

Після відпочинку протягом 15-20 хвилин дослідники попросили учасників швидко пройти 4 сходових прольоти (60 сходинок), без зупинки, але і не бігаючи.

Що показали результати

Результати показали, що пацієнти, які пройшли 60 сходинок менше ніж за 40-45 секунд, досягли більш 9-10 МЕТ. Попередні дослідження показали, що 10 МЕТ під час стрес-тесту пов’язані з низьким рівнем смертності (1% або менше на рік або 10% за 10 років).

Пацієнти, яким знадобилося 1,5 хвилини або більше, щоб піднятися по сходах, досягли менше 8 МЕТ, показники рівня смертності – 2-4% в рік, або 30% за 10 років.

Під час тесту на біговій доріжці дослідники також створили зображення серця, щоб оцінити його функцію під час вправ: його нормальне функціонування під час вправ вказує на низьку вірогідність ішемічної хвороби серця.

Потім вони порівняли ці результати з результатами підйому по сходах і виявили, що 58% пацієнтів, які завершили його більш ніж за 1,5 хвилини, мали ненормальну роботу серця під час іспиту на біговій доріжці. І тільки 32% з тих, хто піднявся по сходах менш ніж за хвилину, мали порушення функції серця під час цього обстеження.

“Кореляція між часом підйому на сходи і здатністю навантаження (MET) буде аналогічною в загальній популяції. Але показники смертності і відповідна функція серця за даними візуалізації були б більш сприятливими, ніж для пацієнтів з підозрою або підтвердженим захворюванням коронарної артерії “, – відзначає лікар Хесус Петейро.

сходинки
Сходинки

Схожі статті

У мене намагалися викупити цей рецепт. Уся родина збирається до такої вечері: рецепт курки по-циганськи

Смачна і ситна вечеря не обов'язково має вимагати багато сил і часу. Будь-яка частина курки та тісто - все, що потрібно. Сьогодні ми підготували саме такий простий рецепт, який припаде вам до смаку.

Кращий за Київський торт! І смак збалансованіший, і готується легше: улюблений торт моєї сім’ї на бісквіті

Щоб подати до чаю смачний торт, не обов'язково розвозити велике приготування. Достатньо всього кількох інгредієнтів і фруктів. Сьогодні ми підготували простий рецепт бісквітного торта з фруктами.

Ніколи не виливаю олію від шпротів. Після цього рецепту й у вас рука не підніметься: паштет-намазка на хліб

Намазку на хліб можна приготувати з того, що є в холодильнику. Навіть залучити олію з банки, яка залишилася від шпротів. Такий паштет для перекусу буде те, що треба.