Вчені розповіли, які продукти допоможуть зберегти пильність в дорозі

Асоціація Assurance Prévention провела дослідження, в якому з'ясувала, які продукти допоможуть водієві не втрачати пильність за кермом.

Важкі повіки, труднощі з концентрацією уваги, біль і скутість в шиї і плечах, що повторюється позіхання, оніміння… Багато учасників дорожнього руху недооцінюють ризики втоми і сонливості за кермом, проте небезпеки цілком реальні.

У минулому році асоціація Assurance Prévention оприлюднила результати свого дослідження «Правильно харчуйтеся для кращого водіння», метою якого було оцінити вплив дієти водія на його пильність і уважність під час водіння. Дослідження показало: після ситної трапези гальмівний шлях значно збільшується, пильність падає а небезпека нещасних випадків різко зростає.

Тепер Assurance Prévention розкриває результати другої частини цього дослідження, проведеного на симуляторі водіння у співпраці з кардіологом, дієтологом і ендокринологом.

На відміну від першої частини дослідження, цей крок полягав у визначенні продуктів, що сприяють пильності в дорозі.

Три критерії, що сприяють пильності за кермом

«У цьому році знову пильність водіїв вивчалася шляхом спостереження за рухом очних яблук і пози за допомогою інфрачервоного боксу, орієнтованого на обличчя. Така поведінка знімалася і записувалася в системах великих даних. Таким чином, ми змогли виміряти кількість ризикованої поведінки в залежності від типу їжі», – коментує кардіолог і дієтолог Фредерік Зальдманн.

Для підвищення пильності за кермом ідеальна їжа повинна складатися з:

  • продуктів з дуже маленьким глікемічним індексом, щоб уникнути чергування форм і нападів втоми;
  • продуктів, які не потребують значних зусиль для травлення;
  • і продуктів, що збуджують смак: гіркота і кислотність.

«Важлива не тільки кількість калорій, але і якість їжі. Існують прийоми їжі, які обмежують вплив травлення на пильність водіння або навіть трохи змінюють її», – додає доктор Фредерік Зальдманн.

Ідеальне меню перед поїздкою

Зокрема, оптимізоване меню включає знамените тріо «закуска-основне блюдо-десерт», але головне – це те, що складає кожне блюдо.

В якості закуски, наприклад, огірок сприяє поступовому зволоженню, а редька приносить гіркоту, яка підвищує пильність.

В якості основної страви дослідження рекомендує рибу (споживання білка) з сочевицею, продукту з дуже низьким глікемічним індексом. Вони також забезпечують лінійну енергію і запобігають втому під час травлення, а трохи лимона додасть кислотності.

Десерт може складаються з ківі і невеликої кількості 90% темного шоколаду. Перший приносить кислотність і вітамін С, а другий – гіркоту. Ця страва також має ту перевагу, що вона добре збалансована (близько 500 Ккал) і доступна для всіх.

Однак вода повинна залишатися єдиним напоєм, що споживаються на невизначений термін: в машині, гаряча або холодна, важливо пити регулярно, тримаючи під рукою пляшку.

Таким чином, асоціація робить висновок про те, що «друга частина дослідження підтверджує важливу роль їжі в пильності за кермом. Це також дозволило розробити стандартні меню, що сприяють концентрації уваги і допомагають знизити кількість ДТП».

Загальні рекомендації

Але не слід забувати, що, крім того, поведінка водія залишається важливим для безпечного водіння. Тому дуже важливо виспатися напередодні, робити 15-20-хвилинні перерви кожні 2 години (частіше вночі, в періоди,  що більшою мірою сприяють сонливості) і, якщо можливо, уникати годин, коли існує ризик заснути (з 13:00 до 16:00 і з 2:00 до 5:00).

Продукти, які дозволять зберегти пильність
Продукти, які дозволять зберегти пильність

Схожі статті

Домашні рогалики з густим повидлом готую за рецептом із маминого записника: таких в магазині не купити

Ароматні та смачні рогалики з повидлом приготувати зовсім нескладно, головне — це знайти правильний рецепт, про який ми сьогодні вам розповімо.

Цей рецепт просто знахідка! Мінімум продуктів і часу: найніжніший фруктовий зефір в домашніх умовах за 5 хв

Рецепт цих пружних зефірок до банального простий, а ваші діти будуть просто в захваті від цього смачного десерту. Для його приготування вам знадобиться всього 2 основних інгредієнта.

Беру солоні огірки і готую геніальний салат! Смачний рецепт з простих продуктів до посту і не тільки

Цей салат з солоними огірками виходить не лишем смачним і соковитим, а й ситним і поживним. Його можна готувати в піст і на кожен день. Рецепт дуже бюджетний.