Який замінник цукру найкорисніший?

Бажання скоротити споживання рафінованого цукру спонукало багатьох подумати про деякі з таких альтернативних підсолоджувачів.

Завдяки більшому розумінню того, скільки цукру ховається в упакованих продуктах, і новим дослідженням того, наскільки шкідливі для нашого здоров’я солодощі, багато людей намагаються їсти менше цукру і підбирають замінники. Розбираємося, який замінник цукру найкорисніший?

Агава

Агава
Агава

Що це: сироп, який отримують з тої ж колючої рослини, з якої роблять текілу.

Плюси: Агава має досить нейтральний смак і рекламується через низький глікемічний індекс (що означає, що вона може не підвищувати рівень цукру в крові так сильно, як інші підсолоджувачі). Вона також в 1,5 рази солодше цукру, тому теоретично можна використовувати менше.

Мінуси: в неї більше калорій, ніж в столовому цукрі. Що найбільш важливо, в неї більше фруктози (форма цукру, пов’язана з діабетом, серцевими захворюваннями і тощо), ніж в будь-якому іншому підсолоджувач (навіть в кукурудзяному сиропі з високим вмістом фруктози).

Використовувати, чи ні: краще уникати фруктози.

Цикорій

цикорій
цикорій

Що це: цикорій отримують з кореня багаторічної рослини.

Плюси: Як і агава, у нього дуже низький глікемічний індекс. Він також містить важливі вітаміни групи B, розчинну клітковину і багато важливих мінерали, такі як марганець, фосфор, калій, залізо, магній і кальцій. Дослідження показують, що він може запобігти запор і допомогти підтримувати здоровий баланс бактерій в товстій кишці.

Мінуси: він часто поєднується з іншими інгредієнтами при продажу в якості підсолоджувача, що може збивати з пантелику. У ньому немає калорій, як стевія або чернечий фрукт, але калорійність залежить від того, з чим він змішаний.

Використовувати, чи ні: використовуйте його в помірних кількостях, але перевірте етикетку, щоб побачити, чи містить підсолоджувач тільки цикорій або інші додані цукру і цукрові спирти.

Кокосовий цукор

кокосовий цукор
кокосовий цукор

Що це: він зроблений з соку зрізаних бутонів кокосової пальми.

Плюси: кокосовий цукор має низький глікемічний індекс і, на відміну від агави, також мало фруктози. Він також має нейтральний смак, який ближче до очеретяного цукру, і відмінно підходить для випічки, на відміну від інших замінників цукру (наприклад, рідких).

Мінуси: він містить приблизно стільки ж калорій, що і столовий цукор, і може бути дуже дорогим.

Використовувати, чи ні: якщо ви любите пекти, використовуйте його, щоб зробити печиво і тістечка трохи більш здоровими.

Мед

мед
мед

Плюси: сирий мед супер натуральний (тобто абсолютно необроблений) і містить багато корисних поживних речовин, таких як вітаміни групи B і залізо. Він також може діяти як підсилювач імунної системи завдяки антибактеріальним з’єднанням, які допомагають боротися з інфекціями в організмі.

Мінуси: в ньому більше калорій, ніж в більшості інших альтернатив, і вище глікемічний індекс, ніж у деяких.

Використовувати, чи ні: використовуйте його в дуже невеликих кількостях, особливо в чаї в сезон застуди та грипу.

Стевія

Стевія
Стевія

Що це: це порошок, який отримують з подрібненого листя рослини, що росте в Південній Америці.

Плюси: він практично не містить калорій і в 100-300 разів солодше цукру, тому ви можете використовувати набагато менше. Він не впливає на рівень цукру в крові, як столовий цукор, і одне дослідження показало, що він може навіть допомогти знизити кров’яний тиск. Після того, як в 90-х роках з’явилися перші побоювання з приводу його впливу на здоров’я, багато досліджень показали, що він безпечний.

Мінуси: деякі експерти кажуть, що необхідно провести додаткові дослідження його впливу на здоров’я в довгостроковій перспективі, оскільки його використання стає все більш поширеним. Його також часто змішують з цукровими спиртами, такими як еритреї, тому прочитайте список інгредієнтів.

Використовувати, чи ні: використовуйте його в помірних кількостях.

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.