Вчені придумали, як можна відновити зубну емаль

На даний момент метод знаходиться на стадії тестування, але результати багатообіцяючі.

Команда вчених розповіла, що нарешті-то з’ясувалося, як можна відновити зубну емаль – розробка, яка може повністю змінити стоматологічну сферу.

Проблема відновлення зубів

Зазвичай зубна емаль не відновлюється після того, як вона зламається або зношується – ось чому стоматологи в даний час вдаються до заповнення проміжків штучними пломбами. Однак дослідники з Китайського університету Чжецзян і Дослідницького інституту Цзюцзян розробили гель, який, за їхніми словами, може допомогти у відновленні емалі зубів. Наприклад, зуби мишей регенеруються на протязі 2 діб. Такі результати дослідження були опубліковані в журналі Science Advances.

Необхідні подальші випробування

До того, як гель можна буде використовувати в медицині, треба буде пройти довгий шлях, але це багатообіцяючий ознака того, що регенеративна стоматологія коли-небудь зможе відновлювати пошкоджені зуби.

Інші дослідження в цій області

Це не перша спроба змусити зуби регенерувати втрачену емаль: вчені вже розробили вакцини і використовували стовбурові клітини, які змушують зуби лабораторних мишей і щурів виростати заново. Новий гель також був протестований на мишах, повідомляє The Independent, але також відновив емаль на раніше віддалених людських зубах.

Проблема в тому, що натуральна емаль в 400 разів товщі, ніж емаль, вирощена за допомогою нового гелю, за даними The Independent. Отже, це початок, але в доступному для огляду майбутньому пломби і раніше будуть більш корисним варіантом для людей з проблемними зубами.

Після триваючих випробувань на мишах команда вчених планує фактично випробувати гель налюдей, відстежуючи, як нова емаль тримається, коли вони проводять свій день, їдять, п’ють і жують.

Зубная эмаль - как восстановить
Зубна емаль – як відновити

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.