Преддіабет – остання ступінь перед діабетом. Хто в зоні ризику?

Преддіабет - це захворювання, від якого щорічно страждають мільйони людей. Це попередник діабету, знання симптомів і груп ризику може дати цінну інформацію про здоров'я.

Що таке преддіабет?

Преддіабет виникає, коли рівень цукру в крові вище норми, проте не настільки високий, щоб його можна було класифікувати як повномасштабний діабет.

У організмі виникають складнощі з виробництвом та/або обробкою інсуліну, в результаті глюкоза накопичується в крові. Цей стан іноді називають «прикордонним» діабетом, і це застережливий знак того, що ви перебуваєте на шляху до дуже серйозного захворювання.

Які ознаки?

Проблема в тому, що преддіабет зазвичай не має ознак або симптомів, ваш лікар може діагностувати це за допомогою простого аналізу крові (або тесту на глюкозу плазми натще, перорального тесту на толерантність до глюкози або тесту на гемоглобін A1C), але немає списку остаточних симптомів, які попередили б вас про те, коли ви повинні бути перевіреними. Замість цього краще за все ознайомитися з факторами ризику та, якщо він є, звернутися до фахівця, щоб дізнатися більше.

Фактори ризику преддіабету

Дослідники не зовсім впевнені, що викликає збій в інсуліновому процесі у деяких людей. Однак є кілька факторів ризику, які збільшують ймовірність розвитку предіабету.

Вага. Надмірна вага є основним фактором ризику преддіабету. Чим більше у вас жиру, особливо в районі живота, тим вище ймовірність розвитку інсулінорезистентності.

Розмір талії. Великий розмір талії також може вказувати на інсулінорезистентність. Для чоловіків фактор ризику збільшується, якщо розмір талії перевищує 102 см, для жінок – більше 88 см.

Дієта. Було доведено, що вживання червоного м’яса і напоїв з цукром збільшує ризик преддіабету. І навпаки, дієта, багата фруктами, овочами, горіхами, цільнозерновими продуктами і оливковою олією, пов’язана з більш низьким ризиком захворювання.

Бездіяльність. Чим менше ви активні, тим вище ризик преддіабету. Фізична активність може допомогти контролювати свою вагу, використовувати надлишок глюкози і підвищити сприйнятливість ваших клітин до інсуліну.

Вік. Хоча діабет може розвинутися в будь-якому віці, ризик преддіабету збільшується після 45 років. Це може бути пов’язано з більш низьким рівнем активності, втратою м’язової маси і збільшенням ваги з віком.

Цукровий діабет при вагітності. Жінки, у яких розвинувся гестаційний діабет (діабет під час вагітності) або народили дитину вагою більше 4 кг, піддаються більш високому ризику розвитку преддиабета.

Режим сну. Люди, що працюють в зміну, нічну зміну або страждають певними порушеннями сну, можуть мати підвищений ризик інсулінорезистентності.

Інші проблеми зі здоров’ям. Високий кров’яний тиск (гіпертонія) і високий рівень холестерину можуть збільшити ризик преддіабету.

преддіабет
преддіабет

Схожі статті

Цей рецепт просто знахідка! Мінімум продуктів і часу: найніжніший фруктовий зефір в домашніх умовах за 5 хв

Рецепт цих пружних зефірок до банального простий, а ваші діти будуть просто в захваті від цього смачного десерту. Для його приготування вам знадобиться всього 2 основних інгредієнта.

Беру солоні огірки і готую геніальний салат! Смачний рецепт з простих продуктів до посту і не тільки

Цей салат з солоними огірками виходить не лишем смачним і соковитим, а й ситним і поживним. Його можна готувати в піст і на кожен день. Рецепт дуже бюджетний.

Стакан борошна і 1 яйце: щоранку роблю такі ліниві пиріжки чоловіку з собою на роботу. Розходяться на ура

Такі ліниві пиріжки ідеально підійдуть для сніданку, чи перекусу. Готуються вони дуже швидко з доступних продуктів. Начинку для таких пиріжків ви можете міняти за власним смаком.