Способи запобігти, або полегшити тремор: поради лікарів

Якщо ваша рука або інша частина вашого тіла мимоволі трясеться, можливо, у вас есенціальний тремор.

Що таке есенціальний тремор

Есенціальний тремор (ЕТ) можна сплутати з хворобою Паркінсона, але ЕТ має відмінності і зустрічається набагато частіше.

Есенціальний тремор – це активний тремор, що означає, що мимовільне тремтіння посилюється, коли ви рухаєтеся і намагаєтеся використовувати свої руки. При хворобі Паркінсона тремор виникає в основному в стані спокою, а активність зменшує симптоми.

Одна з характерних ознак есенціального тремору, корисна для діагностики розладу, полягає в тому, що алкоголь може тимчасово полегшити симптоми; при хворобі Паркінсона алкоголь мало впливає на тремор.

І жінки, і чоловіки будь-якого віку можуть мати ЕТ, але тремор частіше зустрічається в середньому і старшому віці. Тремор може вплинути на ваші руки, ноги, тулуб, голову і навіть на голос.

Ліки, які прибрали б тремор остаточно у нас немає. Але якщо симптоми легкі, можливо, вам навіть не знадобиться лікування.

Якщо симптоми впливають на вашу повсякденну діяльність, роботу або якість життя, обговоріть свої проблеми зі своїм лікуючим лікарем.

Як лікується есенціальний тремор?

Якщо тремор легкий, можуть допомогти деякі прості зміни в способі життя:

1. Дотримуйтесь відповідного графіку сну. У деяких людей фізичне виснаження може викликати тремор.

2. Спробуйте техніки релаксації. Це може допомогти якщо тремор, викликаний стресом або сильними емоціями.

Якщо стан більш проблематичний, ваш лікар може провести кілька тестів, щоб визначити першопричину. Залежно від причини можуть бути доступні додаткові варіанти лікування.

3. Використовуйте трудотерапію. Трудотерапія может допомогти вам пристосуватися до життя з тремором. Деякі прості зміни можуть полегшити життя:

  • використовуйте столові прибори з великими ручками;
  • носіть обважнювачі на зап’ястях для стабілізації кисті;
  • вибирайте одяг, який легко надягати і знімати – без ґудзиків.

4. Уникайте обтяжуючих речовин. Ліки (наприклад, деякі антидепресанти, протиепілептичні засоби або інгалятори) або продукти харчування (кофеїн, енергетичні напої) можуть посилити тремор. Запитайте свого лікаря, чи можуть ваші ліки бути джерелом ваших проблем.

В інших випадках необхідна медикаментозна терапія, або ж хірургічне втручання. В такому випадку ефективне лікування призначить ваш лікар.

тремор
тремор

Схожі статті

39-річна TAYANNA стала завидною нареченою, бо має шматочок землі на Балі: пощастить її новому коханому

TAYANNA завжди мріяла мати власний будиночок біля океану. Три роки тому коханий співачки втілив цю мрію в життя. Щоправда, наполовину – подарував земельну ділянку на Балі.

Ці млинці смачні з чим завгодно, але я запікаю з сиром: беру молоко, яйця та крохмаль. Мій улюблений рецепт

Пропонуємо рецепт запечених млинців на молоці з сирною начинкою. Вони виходять дуже смачними та стануть гарним доповненням до чашки улюбленого чаю.

Віталію Козловському майбутнє підказує тато, а вдові Світлані – Кузьма Скрябін: як спілкуються з тим світом

В умовах постійного стресу останнім часом в українців загострилися всі почуття. Деякі навіть отримують передбачення від своїх померлих родичів. Знаменитості в цьому плані не є виключенням.