Колискові розслаблюють немовлят, якою б мовою вони не говорили

Незалежно від мови, колискова матиме заспокійливу дію на немовлят, тому що вони люблять звуки більше всього на світі - говориться в новому науковому дослідженні.

Хто не співав своїй дитині колискову? Приємна знайома мелодія заспокоює малюка і він спокійно засинає. Але чи буде це так, якщо ми заспіваємо йому пісню іноземною мовою? Здається, що так, принаймні, якщо вірити новому дослідженню, опублікованому в журналі Nature Human Behavior і проведенному дослідниками з Музичної лабораторії Гарвардського університету (США).

Хід дослідження

Дослідники набрали 144 дитини, яким вони показали відео, на якому двоє співають колискову або щось ще. Шістнадцять відібраних пісень були написані з усього світу і спочатку використовувалися для вираження любові, зцілення хворих або наснаги людей на танці. У відібраних піснях були представлені такі мови, як шотландська гельська, хопі (мова ацтеків) і західний науатль (мова Центральної Америки), а також такі регіони, як Полінезія, Центральна Америка і Близький Схід.

Щоб виміряти стан релаксації немовлят перед записом, дослідники зосередили увагу на розширенні зіниці, зміни частоти серцевих скорочень, електродермальної активності, частоти моргання і напрямку погляду в якості індикаторів розслаблення або занепокоєння.

Вердикт: у більшості немовлят спостерігалося зниження частоти серцевих скорочень і розширення зіниць, а також зниження електродермальной активності у відповідь на невідомі колискові. Доказ того, що вони оцінили мелодію і звуки, хоча це була абсолютно невідома музика, і розслабилися.

У другій частині дослідницька група попросила батьків послухати два типи пісень і вибрати, яку з них вони виберуть, щоб заспокоїти або укласти свою дитину спати. Вони майже завжди вибирали колискову, доводячи, що вони визнали її універсальні мелодійні елементи.

Батьки вибирали колискову

«Заспокоїти непросту дитину – важливе питання для батьків. Ті з нас, у кого є діти, можуть бути особливо чутливі до акустичними характеристиками, які повсюдно виявляються в колискових, оскільки вони найбільш ефективно заспокоюють наших немовлят », – прокоментував Семюел Мехр, співавтор дослідження.

«У той час як музика в цілому розслабляла, в колискових було щось особливо розслаблюючу, тому теоретично можуть бути способи оптимізувати музику, яку ми граємо немовлятам, щоб зробити її більш ефективною», – додала Констанс Бейнбрідж, провідний автор дослідження. Таким чином, останні надають цікаві дані для певних програм в області музичної терапії в медичному середовищі, області, яка все ще відносно мало вивчена.

сплячий малюк
сплячий малюк

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.