Список методів контрацепції: які найефективніші

Існують різні методи контрацепції, які можуть захистити від ризику можливої небажаної вагітності. З'ясовуємо, чим вони відрізняються і наскільки ефективні.

Майте на увазі, що не всі форми контрацепції можуть вам підійти. Важливо знайти метод контрацепції, який найкраще підходить вам, вашому способу життя, вашому медичному та емоційному стану. Тому що адаптована контрацепція – гарантія ефективного захисту.

Поговоріть зі своїм лікарем або гінекологом, він зможе направити вас до потрібного методу. Щоб задуматися про це, ось короткий виклад існуючих сьогодні методів контрацепції.

ВМС (внутрішньоматкова спіраль)

В даний час існує два типи ВМС: негормональні і гормональні. ВМС вводиться в матку лікарем або акушеркою без анестезії. Установка виконується швидко, займає всього кілька хвилин.

Тривалість дії ВМС становить від 4 до 10 років в залежності від моделі. Однак лікар може видалити його, як тільки жінка захоче.

Ефективність

ВМС ефективні на 99%.

Протизаплідні таблетки

Це невелика таблетка, яку слід приймати в один і той же час кожен день протягом 21 дня з наступною 7-денною перервою або 28 днів в залежності від таблетки. Пігулка працює з різними гормонами.

Ефективність
Пігулка дуже надійна: її ефективність при правильному застосуванні перевищує 99,7%. Помилки використання (забудькуватість, блювота протягом 4 годин після прийому …) могуть знизити її ефективність до 91%.

Протизаплідний пластир

Складається з комбінації двох гормонів. Його слід наклеювати на шкіру самостійно і оновлювати щотижня в один і той же час протягом 3 тижнів. Четвертий тиждень – це тиждень, на який не носять пластир. Це не означає, що ви не захищені: протизаплідний ефект все ще присутній. Припинення застосування пластиру тільки викликає початок менструації.

Ефективність

Як і таблетка, ефективність пластиру при ідеальному використанні перевищує 99,7%. Недоліки і помилки використання знижують його середній ККД до 91%.

Протизаплідний імплант

Протизаплідний імплантат безперервно виділяє гормони. Він має форму невеликої циліндричної палички і має довжину 4 см і ширину 2 мм. Він вставляється на внутрішній стороні руки під шкіру. Лікар або акушерка вставляють імплантат під місцевою анестезією, це триває всього кілька хвилин. Він може бути видалений при бажанні, але не може залишатися на місці більше 3 років.

Ефективність

Імплант забезпечує захист на 99,9%, тому він дуже надійний. Єдиний ризик зменшення його ефектів – вживання препаратів, що знижують дію гормонів (препарати для лікування епілепсії, туберкульозу, депресії і тощо).

Вагінальне кільце

Протизаплідне кільце безперервно постачає гормони. Його діаметр становить приблизно 5 см. Він гнучкий і вводиться так само, як і тампон. Його залишають на 3 тижні і видаляють на четвертому тижні, завжди в один і той же час. Знайте, що навіть якщо ви зняли кільце, ви все одно захищені від небажаної вагітності протягом 7 днів перерви.

Ефективність

При ідеальному використанні протизаплідний кільце так само ефективно, як таблетка або пластир: воно забезпечує захист на 99,7%. Ризик забути знижується, оскільки вам потрібно думати про це тільки кожні 3 тижні.

Діафрагма і матковий ковпачок

Діафрагма – це чашечка змінного або одного розміру, яка поміщається в нижню частину піхви, щоб заблокувати проходження сперми в матку. Виготовлений з силікону. Він використовується в поєднанні з сперміцидом (продуктом, що руйнує сперму) для підвищення його ефективності.

Ковпачок – дуже тонкий силіконовий купол, що закриває шийку матки.

Діафрагму або матковий ковпачок можна надіти під час статевого акту, а також за кілька годин до нього. Важливо зберігати їх протягом 8 годин після статевого акту. Вони багаторазові.

Ефективність

Діафрагма: 94% при ідеальному використанні.

Матковий ковпачок: 91% для жінок, які не мали дітей, 74% для жінок, які вже були вагітні.

Чоловічій презерватив

Презерватив – один з єдиних засобів контрацепції, яке захищає не тільки від вагітності, але і від передачі більшості інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), таких як СНІД. Виготовляється з латексу або поліуретану (для алергіків на латекс).

Ефективність

При правильному використанні чоловічий презерватив захищає 98% вагітності. Поширені збої (розрив презерватива, неправильне використання тощо) знижують надійність цієї захисту до 85%.

Жіночий презерватив

Жіночий презерватив, як і чоловічий презерватив, захищає від ризиків вагітності, а також від інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), таких як СНІД. Виготовляється з нітрилу або поліуретану. Він складається з гнучкого кільця на обох кінцях, яке вводиться в піхву. Його можна поставити за кілька годин до статевого акту. Як і чоловічий презерватив, він одноразовий.

Ефективність

При правильному використанні жіночі презервативи забезпечують 95% захист від вагітності. При менш обережному використанні ефективність знижується до 79%.

Ін’єкційні прогестини

Ін’єкційний прогестин, тобто гормон, вводиться внутрішньом’язово кожні 3 місяці лікарем, медсестрою або акушеркою. Це забезпечує безперервну контрацепцію протягом 12 тижнів. Цей метод дуже ефективний, але він може викликати значні небажані ефекти (прибавка в вазі, відстрочка критичних днів …), з якими нічого не можна вдіяти, тільки почекати, поки ефекти припиняться.

Ефективність

Так само, як таблетки або пластир, ефективність ін’єкційних прогестинів при ідеальному використанні перевищує 99,7%. Недоліки і помилки використання знижують його середній ККД до 91%. Є ризик зменшення його впливу: вживання препаратів, що пригнічують гормони (препарати для лікування епілепсії, туберкульозу, депресії ітощо).

Сперміциди

Використання сперміцидів – це резервний метод контрацепції, він не дуже ефективний. Сперміциди випускаються у формі гелю або свічок. Вони поміщаються глибоко в піхву перед кожним статевим актом і дезактивують або руйнують сперму. Бажано використовувати їх у поєднанні з іншим методом контрацепції, наприклад з діафрагмою або цервикальним ковпачком.

Ефективність

Ефективність сперміцидів дуже сумнівна, оскільки не завжди відомо, коли відбудеться точний момент проникнення. Крем-сперміциди слід вводити перед статевим актом і мати тривалість дії близько 8 годин. Свічок потрібно 10 хвилин, щоб вони танули, і працювали 60 хвилин. З огляду на ці обмеження, частота відмов від них коливається від 18 до 29%.

Методи протизаплідної стерилізації

Методи протизаплідної стерилізації можуть бути розглянуті для дорослих чоловіків або жінок. Вони викликають безпліддя, яке вважається остаточним. Це особисте рішення, яке необхідно ретельно обміркувати. Крім того, при стерилізації є строгі правила – її роблять жінкам старше 35 років і які мають як мінімум 2 дітей. Процедура стерилізації проводиться в лікувальному закладі.

Ефективність

Ефективність стерилізації з метою контрацепції не гарантована на 100%: вона залежить від різних методів.

методи контрацепції
методи контрацепції

Схожі статті

Салат “Коханка капітана” з банального буряка. Рецепт на 5 хвилин, заради якого буряк купую через день

Спробуйте приготувати відмінний салат "Коханка капітана". Складається він із доступних інгредієнтів, а виходить не лише смачним, але й дуже поживним.

Спробувала швидкий банановий пиріг і закохалась! Без випікання та без міксера, до чашки чаю за 15 хвилинок

Нереально смачний та ніжний десерт із бананів на сковороді, який нікого не залишить байдужим і обов'язкового сподобається всім любителям солодощів.

5 хвилин + нехитрі продукти: заморожені ягоди довго не затримуються, бо печу м’якенький кекс на кефірі

М'який та мега смачний кекс із замороженими ягодами, який готується буквально за 5 хвилин. Якщо ви любите домашню випічку, цей рецепт для вас!