Чому прийом антидепресантів без консультації фахівця небезпечний

Багато людей в нашій країні звикли займатися самолікуванням і призначати собі різні ліки, в тому числі антидепресанти. Але чому це може бути небезпечно - читайте далі.

Вони викликають звикання

“Це препарати, які через деякий час приводять до залежності, тобто з ними важко розлучитися, – сказав психіатр Девід Гуріон, – і їх дія зменшується. Поступово споживачі цього типу ліків збільшують дозу”.

Повальне захоплення бензодиазепинами – молекулами, що входять до складу анксиолитиків, – буде викликано їх негайною дією. Але “ковтати таблетку, як тільки ви зіткнетеся зі складністю – це не вирішення”, – аналізує професор Пеліссоло, психіатр, – що відбувається, якщо під рукою немає таблетки? Ми не можемо впоратися з тривогою”.

У них багато побічних ефектів

Вважається, що антидепресанти мають безліч небажаних і побічних ефектів. “Як ми можемо уявити, що психотропні речовини, що впливають на мозок, не можуть мати наслідків для психіки і тіла? Звичайно, є! Пацієнти скаржилися на неприємні явища – головний біль, діарею, нудоту, тремор, незвичайну поведінку тощо”, – говорить Крістоф Андре, автор книги Petits Complexes et Grosses Déprimes.

В есе журналіст Гай Хагнет згадує також, що вони викликають “пошкодження клітин нашого мозку”. Він розповідає: “Вибухи, викликані цим масовим надмірним споживанням, впливають на мозок (пам’ять, церебральна деградація), поведінка (збудження, розгальмовування, деперсоналізація), нещасні випадки всіх видів (зокрема, падіння у літніх людей) і навіть вбивства, самогубства – в тому числі на місці работи – або дітовбивства”.

Тому що, якщо антидепресанти регулюють емоції, вони можуть спочатку більше порушити їх.

“Мені здається настільки ж небезпечним давати їх дітям і підліткам, чия нервова система все ще перебуває в стадії формування”, – каже журналіст.

Краще вдаватися до психотерапії

“Я хотів би, щоб менше витрачалися на це і трохи більше схилялися до психотерапії, де лікар прослуховує, намагається заспокоїти, відновити вашеу соціальне життя, допомагає жити разом в суспільстві, де ми живемо, як кролики в клітці», – пояснює Філіп Евен, французький пульмонолог, співавтор критичної книги про антидепресанти.

Багато побічних ефектів часто пов’язані з неправильним призначенням цих препаратів. Таким чином, “кращий варіант лікування депресії – це психотерапія в поєднанні з прийомом антидепресантів, але якщо людина не хоче цього підходу, в якості першого вибору слід запропонувати психотерапію”, – пояснює Бельгійський федеральний центр експертизи в галузі охорони здоров’я (KCE).

Бувають випадки, коли без медикаментозного лікування не обійтися і потрібні антидепресанти. Але їх повинен призначати кваліфікований фахівець, який також буде стежити за вашим здоров’ям.

Не займайтеся самолікуванням
Не займайтеся самолікуванням

Популярне

Схожі статті

Легендарний торт “Прага” за домашнім рецептом. Неймовірно смачно: готую на замовлення, хоча може кожен

Від торта "Прага" неможливо відірватися. Якщо зробити десерт удома, то вийде ще кращий, аніж магазинний. Коржі шоколадні, трішки вологі, крем вершковий зі згущівкою та абрикосове варення.

Як зараз виглядає Алла Мазур, яку всі пам’ятають зіркою ТСН з каштановим каре: легенда телебачення змінилася

Усі ми знаємо Аллу Мазур, багато хто запам'ятав її з каштановим каре. Але як зараз виглядає легендарна ведуча ТСН, як і чому змінився її образ. Сьогодні ми розповімо саме про ці зміни її зовнішності.

Можна готувати хоч щодня. Дуже просто, швидко, але як же смачно: пишний пиріг із лохиною в мультиварці

Усім ми любимо випічку, без неї важко уявити затишний вечір. Але ж її можна приготувати дуже просто, достатньо лише мультиварки. Сьогодні ми підготували рецепт пишного та ніжного пирога з лохиною.