facebook

Кожна галичанка має свій фірмовий рецепт цього смаколика: яблучний пляцок, від якого можна язика проковтнути

Галицька кухня завжди славилася своїми витонченими десертами, що поєднують простоту інгредієнтів із багатством смаку. Одним із таких кулінарних скарбів є яблучний пляцок.

Якщо ви шукаєте щось особливе для родинного застілля або хочете пригостити друзів справжнім галицьким смаколиком, цей рецепт саме для вас!

Інгредієнти

Для начинки:

  • 2 кг кисло-солодких яблук
  • 100 г цукру
  • 1 чайна ложка меленої кориці
  • 40 г крохмалю

Для тіста:

  • 400 г борошна
  • 1 пакетик розпушувача
  • 250 г замороженого вершкового масла
  • 100 г цукрової пудри
  • 5 яєчних жовтків

Для прошарку:

  • 5 яєчних білків
  • 200 г цукру
  • 20 г ванільного цукру
  • 80 г порошку яблучного киселю або пудингу
  • 125 мл рафінованої сонішникової олії

Приготування

Галицький яблучний пляцок

Почніть з підготовки яблук. Очистіть їх від шкірки, видаліть серцевину і натріть на крупній тертці. Додайте до них цукор, корицю і крохмаль, ретельно перемішайте. Відкладіть масу, щоб яблука випустили трохи соку.

Тепер займіться тістом: просійте борошно разом із розпушувачем у миску. Додайте цукрову пудру і перемішайте. Заморожене вершкове масло натріть на тертці прямо в борошно. Швидко розітріть все в крихту, щоб масло не встигло розтанути. Додайте жовтки і замісіть тісто, а потім розділіть його на дві нерівні частини. Обгорніть обидві плівкою і відправте на 30 хвилин у холодильник.

За цей час збийте білки до міцної піни, поступово додаючи звичайний і ванільний цукор. Коли маса стане густою і блискучою, додайте порошок яблучного киселю. Продовжуйте збивати, поступово вливаючи олію.

Далі   розкатайте більшу частину тіста і викладіть її у форму, застелену пергаментом. Рівномірно розподіліть яблучну начинку поверх тіста. Потім викладіть білковий прошарок, акуратно розрівнюючи його лопаткою. Меншу частину тіста натріть на грубій терці і ріномірно посипте ним білковий шар .

Випікайте пляцок у розігрітій до 180°C духовці протягом 40-50 хвилин. Дайте випічці  охолонути у формі, а потім акуратно вийміть. Перед подачею можна посипати цукровою пудрою для більшого ефекту.

Популярне

Схожі статті

Олександр Усик після польської каталажки постав на люди без волосся: Дмитро Гордон отримав брата-близнюка

Олександр Усик не втомлюється дивувати широкий загал. Боксер-чемпіон не лише на рингу витворяє дива, але й може станцювати гопака чи написати вірш. Тепер приголомшив лисою головою.

Роздивляємось фото, на кого більше схожі: як виглядають батьки Тіни Кароль, Тараса Цимбалюка, Каті Осадчої

Завжди цікаво поміркувати, на кого схожі знаменитості – на тата чи на маму. Сьогодні маємо можливість зіставити фото батьків й остаточно визначитися з цим питанням.

Побачення о 5 ранку й загальний осуд: кохання Тоні Матвієнко та Арсена Мірзояна пройшло чимало випробувань

Їхній заборонений роман розвивався на очах у всієї країни. Учасники талант-шоу Арсен Мірзоян і Тоня Матвієнко не могли приховати почуттів. Але наштовхнулися на осуд, адже чоловік був одружений.

Знаменитості перемістилися в інший світ: як виглядають могили Білоножка, Матвієнко та Чапкіса

Вони мали численну армію шанувальників за життя. Та й тепер, коли нещадна жінка з косою забрала їх в інший світ, про них пам'ятають і відвідують місце останнього прихистку.

Друга вагітність приносить прикрощі: 30-річна Анна Кошмал не може втиснутися ані в штани, ані в спідницю

Відтоді як Анна Кошмал сповістила про те, що перебуває при надії вдруге, акторці довелося зазнати чимало неприємних митей. Щоправда, зірка ставиться до всіх незручностей з оптимізмом.

Павло Зібров чудово провів час з подругою, а Ірина Федишин – з другом: що на це скажуть їхні другі половинки

Павло Зібров та Ірина Федишин – люди глибоко сімейні. Та іноді дозволяють собі прогулянки зовсім не з другими половинками, а зі своїми вірними друзями.