Не все, що смачно є корисним: ці небезпечні для здоровʼя варення ви точно знайдете у своїй коморі

Домашнім варенням так приємно насолоджуватися взимку. Проте, не всі його види однаково корисні. Деякі рецепти варення можуть приховувати загрози для здоров'я.

Ось чому перш ніж закривати на зиму десятки банок солодких фруктових смаколиків, варто зважити на кілька факторів, які допоможуть уникнути потенційних ризиків.

Варення із кісточкових фруктів: вишні, абрикоси, сливи

Чимало господинь полюбляють варення з вишень, сливи або абрикосів, зварене з кісточками. Однак у кісточках цих фруктів міститься амигдалін, який під час тривалого зберігання може розкладатися та виділяти ціанід – отруйну речовину. Вживання такого смаколика може спричинити отруєння, особливо якщо зберігати його понад рік.

Небезпечне варення з кісточкових фруктів

Варення з ревеню та щавлю

Ревінь часто використовують не тільки в пирогах, але й у варенні. Однак не всі знають, що листя і стебла цієї рослини містять велику кількість щавлевої кислоти. Якщо цю рослину варити або заготовляти неправильно, надмірне споживання може призвести до проблем із нирками та порушення обміну речовин. Кислота утворює нерозчинні сполуки з кальцієм, що може сприяти виникненню каменів у цьому органі.

Щавель, зрозуміло, також містить щавлеву кислоту. Крім того, при термічній обробці він змінює свій хімічний склад, що робить його небезпечним для людей, які мають проблеми знову ж таки з нирками або шлунково-кишковим трактом.

Варення з чорниці, що зберігається тривалий термін

Чорниця сама по собі – корисна ягода, багата на антиоксиданти, але при тривалому зберіганні варення з неї може втратити свою корисність через окислення. З часом воно буде накопичувати шкідливі речовини, особливо якщо зберігається в неправильних умовах, таких як висока температура або пряме сонячне світло.

Цукрове варення — загроза для діабетиків

Занадто солодке варення може бути шкідливим не тільки для людей, які мають діабет, але й для тих, хто схильний до розвитку цієї хвороби. Надмірне споживання цукру призводить до збільшення ваги, порушення обміну речовин та загострення проблем із серцево-судинною системою.

Популярне

Схожі статті

59-річна Алла Мазур показала наслідки онкології 5-річної давнини: зовнішність змінилась кардинально

Алла Мазур — не просто відома телеведуча, а символ незламності, приклад для багатьох жінок того, що навіть після важких випробувань можна знайти нові джерела краси, натхнення та впевненості в собі.

Маринована цвітна капуста з морквою, що приємно хрумкотить: рецепт найсмачнішої закуски в банках на зиму

Цвітна капуста — це овоч, який чудово переносить маринування. Вона залишається хрумкою, добре вбирає спеції та маринад, а в поєднанні з яскравою морквою виглядає просто вишукано в банці. 

Їх неможливо не помітити навіть у натовпі: 4 найвищі українські зірки — Потап, Нікітюк, Притула, Полякова

Можна почути думку, що телекамера більше "любить" артистів невеликого зросту, адже їх легше знімати, та й в кадрі вони нібито виглядають більш виграшно. Однак, як показує практика, це далеко не так.