Яблучний Спас 2023: що суворо заборонено робити, аби не накликати біду і чому не можна їсти яблука до цього

В суботу 19 серпня православна церква відзначає свято Преображення Господнього, яке в народі знають як Яблучний Спас. Розповідаємо про традиції, прикмета і заборони в цей день.

Яблучний Спас – друге із трьох подібних свят. Перший із них, Медовий Спас або Маковія, припадає на 14 серпня. Третій Спас (Горіховий, Хлібний або Полотняний) відзначатимуть 29 серпня – після закінчення посту та Успіння Богородиці.

Преображення Господнє 19 серпня почали відзначати тільки з 7 століття. Свято відрізняється особливою урочистістю, в цей день все духовенство служить у церкві в білому одязі. Також священники читають спеціальні молитви на освячення врожаю, який приносять прихожани. Це як правило яблука, тому що ці фрукти достигають якраз в середині останнього місяця літа.

Яблучний Спас 2023: що суворо заборонено робити, аби не накликати біду

Що заборонено робити на Яблучний Спас

Як і у всі релігійні свята на Яблучний Спас заборонено займатись прибиранням, важкою фізичною працею. Збирати забороняється і врожай – це потрібно було зробити до свята. Також не можна викидати фрукти та овочі, навіть зіпсовані, оскільки це вважається поганою прикметою. Згідно з повір’ям, таким чином можна викликати хвороби і невдачі.

Крім того, 19 серпня заборонено вживання м’яса, жирної їжі та міцних напоїв. Такі обмеження у тому числі пов’язані з Успенським постом, який розпочався 14 серпня та триватиме два тижні. Щоправда, випити трохи вина все таки можна.

Категорично у свято заборонено їсти неосвячені яблука. Переважно це стосується жінок: за повір’ями, ті, хто з’їв таке яблуко, приймають на себе гріх Єви.

Яблучний Спас 2023: що суворо заборонено робити, аби не накликати біду

Що треба зробити на Яблучний Спас

Освячення яблук 19 серпня – найдавніша традиція свята. Яблука, освячені на Преображення, вважаються цілющими та молодильними. Їх обов’язково треба їсти. Також прийнято ділитися освяченим врожаєм із сусідами.

У цей день необхідно щедро подавати милостиню. Нести яблука можна не лише до церкви, будь-яка можливість допомогти та нагодувати нужденних підійде. Вважається, що чим більше добра буде зроблено цього дня, тим більше його повернеться потім.

Є ще одна традиція на Яблучний Спас, яка обіцяє гарний врожай у майбутньому сезоні. Для цього потрібно вийти в поле, зібрати великий пучок пшеничних колосків та перев’язати їх червоною ниткою. Супроводжувати це дійство слід веселими піснями. А в день напередодні свята треба зробити генеральне прибирання і зустрічати Спас в чистоті.